14.2 C
Tešanj
Četvrtak, 23 Maja, 2024

U EU fali lijekova, kakva je situacija u BiH?

U posljednjih mjesec dana svjedoci smo medijskih natpisa da se Evropska unija suočava s nestašicom lijekova. 

Naime, prema nedavno provedenoj analizi Evropske komisije u svim državama članicama EU-a primijećen je trend porasta prijava nestašica lijekova proteklih godina, što se dijelom može pripisati ekonomskoj globalizaciji i koncentraciji farmaceutske proizvodnje u zemljama izvan Evrope (posebno Kini i Indiji).

Kao glavni lijekovi kojih fali u EU spominje se paracetamol, a pacijenti sve teže dolaze do antibiotika. Tim povodom provjerili smo kakva je situacija u Bosni i Hercegovini, odnosno da li našoj zemlji možda slijedi sličan scenarij kao onaj u EU.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH su za UNU kazali da nestašica na području BiH još uvijek nije evidentirana.

“Nestašica lijekova na teritoriji EU je poznata, mada na teritoriji naše zemlje ista još uvijek nije evidentirana. Na teritoriji EU, prema informacijama kojima raspolažemo, nema analgoantipiretika i antibiotika, posebno u farmaceutskim oblicima koji su namjenjeni za pedijatrijsku populaciju (djecu)”, rečeno nam je.

Naglašeno nam je da se naše tržište snabdjeva lijekovima domaćih proizvođača, ali i proizvođača iz država koje nisu članice Evropske unije.

“Preciznije, naše tržište nije ograničeno samo na proizvođače lijekova sa sjedištem u državama EU. Uglavnom, za sada nema prijavljenih ili evidentiranih ozbiljnijih problema sa dostupnošću lijekove na tržištu Bosne i Hercegovine”, rekli su za UNU iz ove državne agencije.

Na kraju su ustvrdili kako su svjesni da se stvari posljednjih mjeseci mijenjaju jako brzo te da ne mogu sa sigurnošću reći što očekivati, ali su napomenuli da je stanje za sada stabilno.

Izvor: Una

Povezane vijesti

Najnovije vijesti