16.3 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

U FBiH uskoro podjela prehrambenih paketa za socijalno ugrožene porodice

Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike dostavilo je Federalnoj direkciji robnih rezervi podatke o osobama koje su u stanju socijalne potrebe, a koje će dobiti pakete pomoći prema Uredbi o programu pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta potrošačkih cijena koju je Vlada FBiH usvojila 7. jula.

Kako je za Oslobođenje potvrdio Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi, riječ je o 16.935 socijalno ugroženih porodica koje će dobiti pakete pomoći. Paketi će sadržavati osnovne životne namirnice, brašno, ulje, šećer, so, konzerve, ali i deterdžente.

– Podjela paketa pomoći bit će izvršena u dva navrata, u septembru, a zatim u novembru. Razlog zašto će biti dva kruga podjela jeste što se bojimo da će određene kategorije, ako bi dobile veću količinu hrane odjednom, doći u situaciju u kojoj će razmišljati da dio te hrane prodaju na crnom tržištu, a federalna Vlada je strogo zabranila stavljanje sadržaja paketa u promet, pojašnjava Bavrka.

Za podjelu paketa do krajnjih korisnika zadužen je Crveni križ FBiH. U sklopu priprema za realizaciju ovog dijela Vladine uredbe, početkom sedmice održan je sastanak predstavnika Crvenog križa FBiH i Federalne direkcije robnih rezervi.

– Razgovarali smo o tim operativnim stvarima, jer je Crveni križ FBiH zadužen za podjelu paketa na terenu, kako je u Uredbi i navedeno. Još smo u fazi pripreme i s njima se čujemo skoro svaki dan, pa čak i kad su neke sitnice u pitanju. Ovo nije baš jednostavna aktivnost, jer je mnogo stvari koje treba uraditi u ovom periodu, uključujući mljevenje naše pšenice, transport, pakovanje paketa… Sve to iziskuje mnogo vremena i angažovanje ljudi, a moramo uzeti u obzir i činjenicu da su godišnji odmori. Radi se o velikom broju paketa, a sve kutije treba obilježiti, odnosno staviti na njih oznaku da se radi o robi iz robnih zaliha i da je zabranjeno njihovo stavljanje u promet, ističe Bavrka.

Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa FBiH, rekao je da će sve robe, kada one budu pripremljene, Crveni križ FBiH distribuirati do krajnjih korisnika na osnovu spiskova centara za socijalni rad u svim općinama i gradovima.

Kako je poznato, shodno ovoj uredbi, finansijsku pomoć dobili su penzioneri uz julske penzije, i to 100 KM, a isto toliko je namijenjeno korisnicima boračkih naknada i civilnim invalidima. Osim toga, Vlada FBiH je donijela uredbu koja se odnosi na petomjesečno subvencioniranje računa za električnu energiju za oko 70.000 korisnika sa ukupno 100 maraka, piše Tuzla info.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti