27.2 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Jula, 2024

U Federaciji BiH prošle godine povrijeđena 53 službenika u vršenju poslova sigurnosti

Posljednji napad na policajce u zeničkom naselju Bistua Nuova ponovo je šokirao javnost te je aktueliziran ovaj problem na koji se već godinama upozorava.

Zeničanin T. S. (37) je prilikom legitimiranja izvadio nož i više puta zamahnuo prema policajcima.

Muškarac je savladan, a u ovom događaju lakše su povrijeđena dvojica pripadnika Policijske stanice Crkvice.

Crna statistika

Napadi na policiju postali su sve učestaliji i brutalniji. Nedavno su u navijačkim neredima u Sarajevu povrijeđena dvojica policajaca, koje su huligani automobilima pokosili sleđa.

Prilikom bijega početkom marta, dvoje krijumčara se kombijem punim migranata u Briješću zabilo u policijska vozila. Krijumčari su uhvaćeni, a tom prilikom povrijeđena su četvorica pripadnika Policijske uprave Novi Grad Sarajevo.

Prema podacima Federalne uprave policije, na području FBiH 2023. godine zabilježeno je 67 napada na policajce. Od spomenutog broja, 59 je grupnih napada. Najviše napada bilo je prilikom održavanja i uspostavljanja javnog reda.

Policajci su napadani i prilikom kontrole saobraćaja, tokom hapšenja, pri zaticanju počinioca u vršenju krivičnog djela, kao i prilikom utvrđivanja identiteta i privođenja na zadržavanje. Deset napada je bilo prilikom ilegalnog prelaska državne granice.

“Posljedica ovih napada su 53 povrijeđena policijska službenika. Lakše povrede je zadobilo njih 50, dok ih je troje zadobilo teže tjelesne povrede. Napadi su izvršeni od 77 napadača uz upotrebu fizičke snage u 54 slučaja, te uz upotrebu oruđa i drugih predmeta u 11 slučajeva, te u jednom slučaju upotrebom vatrenog oružja”, navodi se u izvještaju Federalne uprave policije.

Vrijeđanje i prijetnje

Napadi na policiju su se nastavili i ove godine. Tako je u januaru 2024. evidentirano šest napada, od čega u Kantonu Sarajevo tri, te po jedan u Tuzlanskom, Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Tokom februara ove godine evidentirano je pet napada na ovlaštena službena lica, i to u Kantonu Sarajevo četiri napada i Livanjskom kantonu jedan napad.

Vrijeđanje, omalovažavanje i prijetnje su, nažalost, skoro svakodnevica za policajce. Iako su zakonom predviđene i visoke kazne, nerijetko napadači dobiju kazne od svega nekoliko mjeseci zatvora.

Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo koji godinama skreće pažnju na ovaj problem, kazao je da je evidentno povećan broj napada na policajce.

“Napad na policajca trebalo bi tretirati kao napad na državu. Kaznena politika prema počiniocu se mora pooštriti. Napad se nikad ne može predvidjeti, ali se mora tretirati u potpunosti sa zakonskim propisima. Tužilaštvo i Sud tu moraju postupati u skladu sa zakonom, bez ikakvih nagodbi i olakšavajućih okolnosti”, kazao je Ećo.

Predviđeno i strožije kažnjavanje

Krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti obuhvaćeno je članom 595. Krivičnog zakona Federacije BiH. Za ovo krivično djelo predviđene su kazne od tri mjeseca do tri godine.

Ukoliko su u napadu nanesene lakše povrede ili je počinilac prijetio oružjem, može biti kažnjen sa šest mjeseci do pet godina zatvora. Ukoliko su nanesene teške tjelesne povrede, izvršilac će biti kažnjen od jedne do deset godina zatvora.

Oružje je 2023. godine upotrijebljeno u jednom slučaju, a riječ je o policajcu iz Gradačca kojeg je u krvavom pohodu ranio Nermin Sulejmanović, prenosi Zenit.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti