13.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

U Hrvatskoj na automobilima više nisu obavezna svjetla po danu

Od danas za vozače motornih vozila u Hrvatskoj prestaje zakonska obaveza kojom za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. No, ima i ali.

“Ova odredba ne odnosi se na vozače motocikala i mopeda, koji su i dalje u obvezi voziti s uključenim dnevnim svjetlima i po danu, pošto je odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano da svjetla na motociklima i mopedima moraju biti upaljena tokom cijele godine.

Svakako, potrebno je napomenuti da na vozilima u prometu na cestu noću (od prvog sumraka do potpunog svanuća) i slučajevima smanjene vidljivosti moraju biti upaljena svjetla”, apeluju iz policije.

Ujedno, biciklisti i vozači ličnog prevoznog sredstva koji sudjeluju u prometu dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Također, pješaci koji se kreću trotoarom noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, piše Patria.

“Pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu na pojačani oprez i poštivanje prometnih propisa te im želimo sigurnu i ugodnu vožnju”, zaključuje policija.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti