18.1 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Jula, 2024

U Jelahu održan miran protest protiv redukcije vode

Z A H T J E V I !

Mi stanovnici Općine Tešanj, u slobodnoj volji i razumu svojim prisustvom i potpisima na protestnom skupu na dan 17.10.2021. godine ( nedjelja ) u Jelahu, na Trgu Branilaca, javno postavljamo slijedeće zahtjeve nadležnim upravljačkim strukturama Općine Tešanj, te očekujemo da se po istim postupi u što kraćem roku, a kako slijedi:

  1. Javno izvinjenje nadležnih upravljačkih struktura stanovnicima Općine Tešanj zbog neodgovornog i nekvalitetnog upravljanja opće društvenim resursima, odnosno vodovodnim sistemom u svim njegovim segmentima ( rok 7 dana ).
  2. Preuzimanje odgovornosti i nadoknađivanje za svu pričinjenu štetu stanovnicima Općine Tešanj, kao pojedinačnim potrošačima ili registrovanim privrednim subjektima zbog uvedene redukcije vode, a na osnovu dostavljenih dokaza i dokumentacije ( kvar na aparatima, izgubljena dobit, onemogućavanje obavljanja registrovane djelatnosti, onemogućavanje korištenja kućanskih aparata u periodu jeftine struje i dr. ) – ( rok –po dostavljanju zahtjeva u skladu sa zakonskim propisima u oblasti nadoknade štete ).
  3. Oslobađanje plaćanja računa za komunalne usluge svakom prijavljenom potrošaču za period uvedene redukcije, u iznosu ne manjem od 50 % od ispostavljenih računa, (rok po ispostavi mjesečnih računa za navedeni period ili na kraju godine )
  4. Hitno formiranje radnog tima ( TIM PROTIV REDUKCIJE VODE ) sastavljenog od predstavnika Općine Tešanj, JKP Rad Tešanj, Mjesnih zajednica i predstavnika građana ispred NGP Valter u cilju koordinisanog i pravilnog prikupljanja informacija sa terena o problemima u vodosnabdjevanju i efikasnog otklanjanja kvarova na samoj mreži ( rok 7 dana ).
  5. Hitno preduzimanje svih potrebnih stručnih radnji, aktivnosti i mjera kako bi se pristupilo realizaciji projektnih aktivnosti u pravcu obezbjeđivanja urednog vodosnabdjevanja cjelokupnog stanovništva Općine Tešanj.
  6. Pravovremeno informisanje javnosti preko formiranog TIMA PROTIV REDUKCIJE VODE za sve preduzete aktivnosti i radnje u pravcu osiguranja urednog funkcionisanja vodovodnog sistema. ( jednom mjesečno ili u zavisnosti od situacija ).
  7. Preuzimanje odgovornosti i javno podnošenje ostavki sa javnih funkcija odgovornih lica u gore navedenim strukturama u slučaju da se nastavi sa redukcijom vode stanovnicima Općine Tešanj ili ne obezbijedi uredno i kvalitetno funkcionisanje cjelokupnog vodovodnog sistema ( rok do 6 mjeseci ).

Neformalni građanski pokret VALTER
Jelah, 17.10.2021

Povezane vijesti

Najnovije vijesti