23.5 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

U Jelahu osnovan Airsoft klub

 

U Jelahu je prije nekoliko mjeseci osnovan Airsoft klub Orion Jelah, koji ima za cilj promovisanje, razvitak i unapredjenje ove adrenalinske igre u BiH i na podruciju ove regije.

 

ASK Orion broji desetak clanova koji svoje slobodno vikend vrijeme provode druzenjem sa drugim klubovima iz BiH i tako zadimljene kafane i probleme drustva na trenutak ostavljaju po strani uz Airsoft i rostiljom koji je kako kazu obavezan na ovakvim skupovima.
U zargonu Airsoftera receno, AirSoft ORION je klub koji se bavi moderanim, ekstremnim, borbenim sportom ili rekreacionim hobijem u kome participanti eliminišu oponente gadjajudji se sfericnim “Airsoft kuglicama” lansiranim iz “Airsoft oružja”.

Pored ovog vida druzenja momci iz kluba su veoma aktivni u humanitarnim akcijama, samo kako kazu ne zele da se isticu, a zadovoljstvo im je da nekoga mogu da usrece i da na trenutak necije srce moze od srece da zaigra. Mi im samo mozemo pozeljeti da nastave sa ovim vidom druzenja i da na i ovakav nacin promovisu nase krajeve i svakako zelimo im uspjesan rad u humanitarnim zadacima koje su sebi zadali…

Šta je to AirSoft?

AirSoft je moderan, ekstremni, borbeni sport ili rekreacioni hobi u kome participanti eliminišu oponente gadjajudji se sfericnim “Airsoft kuglicama” lansiranim iz “Airsoft oružja”.

Svoje korijene vuce iz Japana gdje se razvio kao zabavna timska igra. Svoj procvat je doživio u SAD-u gdje je, uz paintball, postao vrlo popularna timska igra zbog svoje realisticnosti, sigurnosti i pristupacnosti. AirSoft “oružja” su vjerne replike realnih oružja, jednaka su po dimenzijama, detaljima i skoro iste težine. Sustina samog mehanizma airsoft opreme je da malom kolicinom vazduhaa izbacuje plasticnu kuglicu (BB – manje opasna od uobicajenih vazdušnih pušaka).

Sama brzina ispaljivanja kuglice iznosi od 200-600 fps (feets per second) Danas proizvodjaci airsoft opreme nude replike gotovo svih poznatih pušaka i pištolja (a mogu se naci i poznatije verzije SF opreme iz filmova). Replike se mogu nadograditi dodatnom opremom kao što su optike, laseri, lampe…. Vecina AirSoft pušaka ima mogucnost rafalnog pucanja, sa brzinom ispaljivanja od 600-1200 kuglica u minuti(to je 20-ak po sekundi!!) AirSoft je kao aktivnost najprepoznatljiviji upravo zbog realizma svojih replika. To je razlog zbog kojeg ga koriste vojske i policije mnogih zemalja svijeta pri svojim treninzima i usavršavanjima, a obicnim igracima pruža dijelic toga svijeta.

Za zaštitu pri igranju nužne su zaštitne naocare ili maska preko cijeloga lica. Sve igre i scenariji koji se koriste paintball-u pogodni su i za AirSoft. Vlada mišljenje da se AirSoft igra iskljucivo na šumskim terenima, ali pogodni su svi tereni, od otvorenog mil-sima do bliske borbe po gradjevinama. Važno je reci i da sve više vojski (Talijanska, Francuska, Švicarska…) i policija širom svijeta prepoznaju AirSoft kao odlicno sredstvo obuke svojih clanova. Takodjer i neke organizacije za obuku (poput SPECWOG-a) koriste AirSoft oružje za trening. Da li je ovo isto kao i paintball? Sve zavisi o shvacanju igraca.

U AirSoft-u se ne koriste kuglice sa bojom (o kuglicama više na forumu). Prvenstvena namjena AirSoft-a je da pruži realnije iskustvo. Zbog toga su vrste terena drugacije, kao i oprema i oružje. Reci da su paintball i airsoft isti bi bilo kao i usporedjivati košarku i fudbal. Iako se oba igraju sa loptom, razlike itekako postoje i od individualca zavisi hoce li se baviti jednim ili drugim. P.S.-nije nam nikakva namjera vrijedjati paintball igrace!!! Dosta igraca AirSoft-a se bavi i paintballom! Jednostavno želimo reci da su to dvije razlicite aktivnosti.

Kakvi su tereni najpovoljniji?

Svaki teren je pogodan za AirSoft. Preferiraju se veci tereni ( 2×2 km pa na više). Konfiguracija terena nije bitna. Teoretski se mogu koristiti i manji tereni, medjutim oni smanjuju realnost koji je AirSoft-u i primarna osobina.

Igra li se airsoft i po kiši?
Da, ukoliko je scenarij takav, igra se po svakakvom vremenu. Kakvi su tipovi borbe? Postoje dvije osnovne podjele po vrsti borbe: “Mil-sim”(Military Simulation) naglasak stavlja na realnost borbe. Cesto sa više igraca na vecim terenima. Ovdje dolazi do izražaja uvježbanost ekipe i individualaca. To je vjerovatno najbliže realnoj borbi jer je moguce ucestvovati bez žrtvovanja sigurnosti. Suprotnost ovom tipu igranja je “arkadni stil”, koji naglasak stavlja na samom pucanju. Vecinom je za manje igraca i na malim terenima. Ovo su osnovne podjele, postoje varijacije na temu koje ovdje nema smisla nabrojavati.

Organizator svakog susreta odredjuje te sitnice prema potrebi. Kakva su pravila? Neka pravila su svima zajednicka. Sam organizator susreta odredjuje sekundarna pravila. Najbitnije pravilo je da kada ste pogodjeni da jasno i glasno viknete „pogodjen!“ i sa podignutom rukom te puškom na ramenu odete do oznacenog mjesta (ili cekate medic-a, zavisi o tipu borbe). Naocari su takodjer pravilo koje je uvijek isto, NAOCARI OSTAJU NA OCIMA DOK SVI NISU NA BROJU I SVIMA JE JASNO DA JE SUSRET ZAVRŠEN!!!.

Varijacija na ostala pravila je bezbroj i nema ih smisla sada nabrajati jer yavise o organizatorima susreta. Da li je AirSoft opasan? U rukama neozbiljnih ljudi, može biti. Vecina povreda koje su se dogodile (sve lakše povrede!) su vecinom bili rezultati padova i slicno.

Sam BB nema dovoljno snage da povrijedi (osim naravno u nezašticeno oko, ili u usta i uho iz neposredne blizine). Neki su zvali AirSoft “Paint-Ball” što nije ipravno, jer svako ko je ikada dobio sa PaintBall kuglom u glavu zna o ?emu se ovdje piše. U AirSoft-u je taj efekt boli dosta bitan, jer je jedini nacin da protivniku date do znanja da je pogodjen. Najveca opasnost u AirSoft-u (kao uostalom i u bilo cemu što ima veze sa oružjem bilo kakve vrste) je neodgovornost. AIRSOFT ORUŽJE SE MORA TRETIRATI KAO DA JE PRAVO!!!

Postoji li sudija u AirSoft-u?

Ukoliko organizator tako odredi, mogu postojati i moderatori, ali može se ucinkovito održavati susret i bez njih. Kakva municija se koristi? 6mm BB(ball bearing) U KOJIMA NEMA BOJE! Mnogi prigovaraju da je to problem AirSoft-a upravo u nemogucnosti dokazivanja pogotka. Reci cu samo jednom rijecju: POŠTENJE! Ono je osnova AirSoft-a, jer se igra samo na poštenje. Internim AirSoft pravilnikom, koja su stroga, osobe koje se uoce da redovno ne vrše prijavu pogotka trajno se iskljucuju iz kluba.

Osnovna podjela kuglica je po masi. Tako imamo 0,20g, 0,23g, 0,25g itd. Jednostavno, što više grama, manji domet ali preciznije kretanje. Postoje još i bio-razgradive kuglice. Kuglice preko 0,28g su prvenstveno za snajpere, odnosno puške koje su upgrade-ane. Kako zapravo radi AirSoft puška? Mnogi pitaju da li je to zapravo vazdušna puška, a odgovor je da i ne. Dakle, baterija daje napon elektro-motoru koji nategne oprugu koja onda izbaci kuglicu vazduhom. Sve elektricne replike imaju mogucnost automatskog pucanja i to vrlo impresivnog (preko 10 kuglica u sekundi!). Postoje još i replike snajpera na kojima se opruga rucno nateže (realnim natezanjem zatvaraca).

Koliki je domet AirSoft puške?

Naravno, zavisi o bezbroj faktora (sama puška i njena brzina, municija, vjetar, dužina cijevi…), no ja cu pokušati opisati pucanje u „savršenim uslovima“, dakle streljana i meta ljudske velicine. Naravno, uz to ide i da je puška ispravna sa dobro podešenim hop-up-om. Recimo da možete pogadjati covjeka u prsa sa 30-40 metara, dok bi krajnji domet bio oko 50-80m.

Snajperske puške imaju nešto veci domet (jednostavniji mehanizam znaci vecu snagu, a vecinom imaju dužu cijev). Kakvi su AirSoft pištolji? Gotovo savršene replike pravih. Dijele sa na GBB-ove (Gas Blow Back) i EAP (Electric AirSoft Pistol). GBB-ovi osim izgleda, kopiraju i sve radnje potrebne za pucanje. Zna?i kada stavite okvir, morate povuci zatvarac. Kod pucanja zatvarac se realno pomice unazad, a kada se isprazni okvir, zatvarac ostane u zadnjem položaju. U okvir na GBB-ovima ide plin koji je i pogon za izbacivanje. EAP koristi baterije i nema trzaj kod pucanja.

Neki od ucestalih pojmova:

BB – plasticne kuglice koje ispaljuju AirSoft replike, promjera su 6mm.
AEG – Automatic Electric Gun je najraširenija AirSoft replika u kojoj baterija pokrece elektricni motor koji izbacuje kuglice.
SPRINGER – AirSoft replike koje za izbacivanje kuglica koriste oprugu koja se nateže rucno za svaku kuglicu.
GBB – Gas Blow Back je oznaka za plinske replike koje za pogon koriste plin. Najrašireniji su pištolji kod kojih gornji zatvarac radi pokret kao u pravoga i time daje trzaj.
NBB- Non Blow Back, plinske replike kao i GBB ali im zatvarac ne radi pokret nego je fiksan.
MIL-SIM – tip igranja koji preferira “realnost”. Cesto ga odlikuje veci broj igraca i veci tereni.
ARKADNI STIL – suprotno MIL-SIM-u, arkadni stil preferira manje borbe, cesto sa manje igraca na manjem terenu.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti