U Jelahu pao diler, nasli mu marihuanu i heroin

U Jelahu pao diler, nasli mu marihuanu i heroin

232
0
PODIJELI

Policijski službenici Policijske stanice Tešanj su dana 23.02.2013. godine, oko 21,00 sati, u mjestu Jelah, izvršili legitimisanje lica B.Dž., kojom prilikom su, primjenjujući odredbe iz člana 25. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona, izvršili pregled lica, te tom prilikom pronašli dvije pvc folije sa sadržajem materija koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu.

Navedeno lice je odmah nakon izvršenog pregleda i pronalaska spornih predmeta lišeno slobode i sprovedeno u službene prostorije Policijske stanice Tešanj, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Izvršenom kriminalističkom obradom, došlo se do određenih saznanja o okolnostima koje navedeno lice dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog djela, te je izvršenim vaganjem utvrđeno da se radi o biljnoj materiji, bruto težine 4,31 gram, koja podsjeća na opojnu drogu marihuanu, i praškastoj materiji, bruto težine 1,20 grama, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin. Pronađena materija je privremeno oduzeta i dostavljena na vještačenje u Odsjek za kriminalističku tehniku i KDZ MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

 

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnog djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske stanice Tešanj biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv lica B.Dž., rođenog 1987. godine, iz Tešnja, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. Krivičnog zakona FBiH.

Ovom prilikom, podsjećamo na odredbe člana 25. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona, koje se odnose na ovlaštenja policijskih službenika u pogledu pregleda osoba, predmeta i prometnih sredstava.

Član 25.

(Uvjeti za pregled)

(1)       Policijski službenik ovlašten je da izvrši pregled osobe, predmeta koji osoba nosi sa sobom i prometnog sredstva kada je to neophodno radi pronalaženja predmeta koji nisu dozvoljeni u prostoru ili objektu ili koji bi mogli biti iskorišteni za napad na drugu osobu ili samoozljeđivanje.

(2)       Pregled osobe u svrhu iz stava (1) ovog člana obuhvata uvid u sadržaj njezine odjeće i obuće.

(3)       Pregled saobraćajnog sredstva u svrhu  iz stava (1) ovog člana obuhvata pregled svih otvorenih i zatvorenih prostora, prometnog sredstva i predmeta koji se njime prevoze.

(4)       Pregled predmeta koje osoba nosi sa sobom obuhvata pregled predmeta koji su kod osobe ili u njezinoj neposrednoj blizini, ili predmeta osobe po čijem se nalogu i u čijoj se pratnji prevoze.

(5)       Pregled osobe obavlja osoba istog spola, izuzev u slučajevima kada je neophodan hitan pregled osobe kako bi joj se oduzelo oružje ili drugi predmeti kojima se može izvesti napad na drugu osobu ili samopovređivanje.

(6)       Prilikom pregleda policijski službenik može koristiti tehnička pomagala i/ili službene pse.

MUP ZDK/Jelah.info

NEMA KOMENTARA