26.9 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

U Jelahu proizveden uređaj koji će se koristiti u njemačkoj autoindustriji

U Jelah Polju kod Tešnja napravljen je pametni uređaj koji će biti korišćen u njemačkoj auto-industriji. Ova CNC mašina, odnosno šestoosna glodalica, ujedno je i najveća koja je do sada proizvedena na Balkanu. Najveća vrijednost ovog projekta je ipak to što je u potpunosti plod bosanskohercegovačke pameti.

Šestoosna glodalica, odnosno CNC mašina koja je proizvedena u Jelah polju kod Tešnja, zasigurno je najveći uspjeh bosanskohercegovačke pameti do sada.

Ova mašina ima više od milion dijelova koji su, da uspjeh bude još i veći, tokom prethodnih šest mjeseci i proizvedeni u našoj zemlji.

– U ovoj mašini su 4 mašine. Imamo nanosnu rampu, dovoznu rampu, odvoznu rampu, glodanje i izlaznu rampu – kaže Muhamed Husaković iz kompanije “Prokasa-Fišer” Tešanj, koja je proizvela mašinu.

– Svakih 50 sekundi mora izaći jedan potpuno urađen komad, s tim da je automatsko dostavljanje i izlaz komada, tako da operater koji radi, i njemu je olakšan posao – ističe inženjer elektrotehnike Enver Durić.

Vrijednost prve bosanskohercegovačke šestoosne glodalice je gotovo dva miliona maraka. Njeni konstruktori posebno ističu da je ona napravljena za potrebe njemačke autoindustrije, te da i zbog toga ima veliki značaj za privredni i naročito razvoj IT sektora u Bosni i Hercegovini.

– Ovo je pokazatelj da BiH može svojim vlastitim snagama, svojim umijećem, svojim ljudskim resursima može puno uz saradnju i kompletan ambijent – naglašava Hadžib Salkić, ekspert za razvoj informacionih tehnologija.

Veliki značaj ovog projekta je i to što je njegova prezentacija pokrenula i edukativne programe za rad na CNC mašinama.

Budući konstruktori ovako će imati priliku za praktičnu obuku i dobijanje “IT solution” certifikata koji im je neophodan ukoliko žele napredovati, ali i usavršavati svoja znanja u sektoru informacionih tehnologija, javio je BHRT.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti