16.3 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

U Mađarskoj otpustili dvoje državih metereologa jer su prognozirali kišu, koja nije pala

Nesvakidašnja situacija dogodila se u Mađarskoj. Naime, vlada te države je u ponedjeljak smijenila predsjednicu Nacionalne meteorološke agencije (NMS) i njenog zamjenika jer su navodno pogrešno prognozirali vrijeme.

Vlada Viktora Orbana je za državni praznik prije nekoliko dana planirala veliki vatromet iznad Budimpešte. Ipak, metereolozi su prognozirali kišu pa je sve odgođeno. Međutim, kiša nije pala pa se vlast odlučila za smjenu metereologa iz državne agencije.

Ministar tehnologije i industrije Laslo Palkovics, smijenio je Korneliju Radics i Gyulu Horvatha sa svojih funkcija, navodi se u saopćenju ministarstva u kojem se ne daje objašnjenje.

Opozicija takve poteze naziva diktaturom.

Naime, slična svečanost 2006. godine bila je praćena silovitom olujom u kojoj je poginulo pet ljudi, a povređeno nekoliko stotina, što je usijalo paniku među više od milion ljudi koji su se okupili da gledaju spektakl na obalama Dunava.

Državna metereološka agencija Mađarske se u nedjelju “izvinila” navodeći “faktor neizvjesnosti koji je svojstven profesiji” meteorologa.

U reakciji objavljenoj na Facebooku, liberal Andras Fekete-Györ je rekao:

“Nisu mogli proizvesti željeno vrijeme, dobili su otkaz. Ne, to nije diktatura u centralnoj Aziji, to je Mađarska i Fidesz”.

Vatromet, inače predstavljen kao “najveći u Evropi” u čast mađarske hiljadugodišnje države, pomjeren je za 27. august. Opozicija je u julu tražila njegovo potpuno otkazivanje, osuđujući beskorisno rasipanje novca u trenutku kada je vlada nacionaliste Viktora Orbana traži od građana napore da prebrode težak ekonomski period.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti