9.5 C
Tešanj
Utorak, 23 Aprila, 2024

U Općoj bolnici Tešanj uspješno izvedena laparoskopska operacija ingvinalne hernije (preponske kile) – TEP metoda

Ovih dana je u Općoj bolnici Tešanj izvedena je i laparoskopska operacija ingvinalne hernije (bruha, preponske kile) po TEP metodi. Riječ je o značajnom uspjehu i velikom iskoraku u hirurškom liječenju pacijenata koji gravitiraju ovoj ustanovi.

Tačno prije godinu dana je urađena prva laparoskopska operacija crvuljka, tzv. slijepog crijeva. Do danas je urađen veliki broj tih operativnih zahvata tako da možemo reći da je to postala standardna metoda liječenja, rekao je Mr sci med dr. Seid Fazlagić koji je izveo ovaj operativni zahvat.

Godinu dana kasnije uradili smo i laparoskopsku operaciju ingvinalne hernije za koju se nadamo da ćemo je također uvesti kao standardnu metodu liječenja u našoj ustanovi. Ono što mi je posebno i čime se ponosim je podatak da je Opća bolnica Tešanj svrstana u jednu od rijetkih u BiH koja izvodi ovu vrstu operativnih zahvata.

Postoje dvije osnovne hirurške tehnike laparoskopske operacije preponske kile, pojašnjava dr. Fazlagić, i to: sa ulaskom u trbušnu šupljinu (TAPP-transabdominalni prepirotonealni pristup) i bez ulaska u trbušnu šupljinu (TEP-totalni ekstraperitonealni pristup).

U našem radu preferiramo TEP metodu zbog boljih rezultata, tj. manjeg procenta komplikacija, i bržeg oporavka pacijenta poslije operativnog zahvata. Laparoskopske tehnike, u odnosu na konvencionalne metode, imaju manji procenat komplikacija, manju incidenciju postoperativne boli, brži povratak normalnim fizičkim aktivnostima i naravno estetski izled.

Operisan je pacijent N.K., rođen 1976.g. sa obostranim preponskim kilama.Operacija je uspješno izvedena kroz tri mala reza. Jedan od 1 cm ispod pupka i dva po 5 mm u središnjoj liniji na prednjem trbušnom zidu. Pacijent je otpušten iz bolnice prvi postoperativni dan.

Mr sci med dr. Seid Fazlagić je izveo ovaj operativni zahvat sa timom koji su činili dr. Ferid Konjić sa UKC Tuzla, prim.dr. Jasna Jukić,dr. Ernes Begunić, dr. Zahid Kurbašić, dr. Enes Hadžić, anestetičar Edin Mujanović, instrumentarke: Mirheta Mervanović, Nermina Sejdinović, med. tehničari: Džemal Hasanić, Dino Jahić i Aldin Ćorić.
Moram da se zahvalim direktoru doc.dr.sci.med. Rifatu Sejdinoviću i menadžmentu Opće bolnice Tešanj, kao i Esadu Zilkiću, glavnom med.tehničaru na nesebičnoj pomoći i uloženom naporu da izvedemo ovu vrstu operativnog zahvata, rekao je dr. Fazlagić.

Veliko hvala i ljudskoj i profesionalnoj gromadi dr. Feridu Konjiću i načeniku hirurgije UKC Tuzla prof. Zijahu Rifatbegoviću koji su dali svoj veliki doprinos ovome. Također, velika hvala načelniku hirurgije Opće bolnice Tešanj doc.dr.sci. Hasanu Škilji bez kojeg je nezamisliv rad na hirurgiji Opće bolnice Tešanj, kao i uvođenje novih metoda.

Dr. Fazlagić naglašava da doc.dr.sci.med Enes Hodžić kao šef hirurgije završava subspecijalizaciju iz vaskularne hirurgije te da se u narednom periodu očekuje proširenje operativnih zahvata i iz domena vaskularne hirurgije, kao i kolega i prijatelj dr. Emin Brkić koji je na subspecijalizaciji torokalne hirurgije tako da će u narednom periodu nivo usluga, za pacijente koji gravitiraju Općoj bolnici Tešanj, znatno poboljšati.

Almir Agić

Povezane vijesti

Najnovije vijesti