21.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

U ovoj europskoj državi će vam restorani naplatiti mjesto u hladu

MADRID – Vlasti španske autonomne oblasti Andaluzija donijele su odluku da restorani imaju zakonsko pravo da dodatno naplaćuju stolove na suncu ili u hladu, pod uslovom da mušterije budu propisno obaviještene o većim cijenama prije nego što naruče.

Obavještenja o većim cijenama mogu se dati preko menija, cjenovnika ili se oglasiti na neki drugi način, dok verbalna poruka posjetiocu neće biti dovoljna, piše The Olive Press.

Istovremeno, pojašnjava se da neće postojati posebna naknada za sto sa određenim pogledom ili lokacijom na meniju, ali će restoranima biti dozvoljeno da naplaćuju dodatnu naknadu za svako jelo posluženo u određenim dijelovima objekta, ako je to jasno naznačeno u cjenovniku.

Portparol udruženja potrošača Ruben Sančez rekao je da ugostiteljski objekti ne mogu da naplaćuju “10 evra više” za sto na terasi.

“Ipak, restoranima i barovima je dozvoljeno da naplate više za svako jelo koje se servira na terasi sve dok je to jasno navedeno u cjenovniku”, rekao je Sančez i dodao da restorani ne mogu naplatiti naknadu za rezervaciju stola, a ako to urade, ovaj iznos mora biti uklonjen iz konačnog računa.

Sančez je takođe rekao da gosti ne smiju biti obavezni da kupuju flaširanu vodu jer voda iz česme mora biti dostupna.

Što se tiče napojnica, Sančez je naveo da je odluka o tome da li da se ostavi napojnica na gostu, što znači da je obavezna dodatna “naplata usluge” nezakonita.

Ranije su vlasti grada Sevilje, glavnog grada Andaluzije, najavile planove da ograniče ulazak turista na centralni gradski trg Plaza de Espana.

Stanovnici grada i pokrajine tamo će, kao i do sada, moći da ulaze bez ograničenja, ali će turisti na glavni gradski trg moći da uđu samo uz naplatu.

Izvor: Nezavisne novine 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti