27 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

U Republici Srpskoj se zatvaraju ugostiteljski objekti, frizerski saloni i trgovački centri

U Republici Srpskoj će u narednih sedam dana biti zatvoreni ugostiteljski objekti, a Milorad Dodik je poručio da se to moralo uraditi zbog zdravlja stanovnika, ali da niko neće biti ostavljen na cjedilu.

Također zabrana rada važi i za frizerske i kozmetičke salone, priređivače igara na sreću, bazene, skijališta, ski centre, spa centre i trgovačke centre.

Nakon sedam dana, ukoliko epidemiološka situacija bude bolja, razmatrat će se otvaranje nekih objekata.

Ministrica obrazovanja Natalija Trivić je kazala da se također zatvaraju i škole (ali ne i vrtići), a neće moći da rade ni institucije kulture kao što su pozorišta, bioskopi, muzeji i galerije.https://www.facebook.com/v10.0/plugins/video.php?app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df26e79cec29467c%26domain%3Dwww.klix.ba%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.klix.ba%252Ff371a1d6bc62478%26relation%3Dparent.parent&container_width=336&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Falternativnatv%2Fvideos%2F1425063991160507&locale=en_US&sdk=joey
U narednih sedam dana će raditi sve ostale grane privrede i prodavnice poput onih sa hranom, građevinskim materijalom, saloni namještaja i ostalo, osim ukoliko se ne nalaze u trgovačkim centrima.

“Epidemiološku situaciju i mjere koje donose svi nivoi vlasti moramo shvatiti jer samo poštivanjem mjera možemo prekinuti ekspanziju širenja zaraze. Ovo je učinjeno da bi se zaštitili građani i da bi spriječili ogroman pritisak na medicinske radnike. Moj apel je da se mjere poštuju i da za sedam dana kada vidimo kakvo je stanje, moći ćemo olakšati mjere”, rekao je on.

Olakšavanje mjera, ukoliko trend bude zadovoljavajući, značit će dopuštanje rada određenim objektima.

“Država nije u mogućnosti da pokriva troškove kao na početku, ali mi ćemo vidjeti da i sada pomognemo koliko možemo. Veliki broj ugostiteljskih objekata je kršio mjere i smatramo da je to problem. Pozivam sve ugostitelje na saradnju nećemo ih ostaviti same. Ja nisam protiv njih, volio bih da nema pandemije, ali mi moramo poslušati zdravstveni sektor”, rekao je Dodik.

Lix.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti