5.3 C
Tešanj
Petak, 19 Aprila, 2024

U Sarajevu ponovo uhapšen Eldin Komad: Da bi dobio iPhone 6 glumio policajca DGS-a

Eldin Komad, 32-godišnji prevarant iz Čapljine, poznat i po nadimku Nino ponovo je uhapšen, ovoga puta u Sarajevu. Kako se čini, policija mu je ušla u trag, a nakon što je početkom ovoga mjeseca otkriven u novoj prevari. Ovoga puta u Tešnju.

Naime, jedan od najpoznatijih i najtraženijih prevaranata u našoj zemlji ovoga puta je imao sasvim novu ulogu, a sve kako bi se domogao iPhonea 6, čija je prodaja oglašena na internetu, odnosno portalu Pik.ba.

Policajac pa poštar

Kako saznajemo, Komad se počekom ovog mjeseca javio prodavcu mobitela Bernardu Pešiću kazavši mu da je policajac DGS-a i da želi kupiti pomenuti telefon. Također, sa Pešićem se dogovorio da će preuzeti telefon tako što će na njegovu adresu poslati brzu poštu.

Sutradan je Pešićeva vrata pozvonio muškarac koji je na sebi imao odijelo Bh. pošte i adekvatan obrazac. Vlasnik telefona je sve uredno ispunio i prema dogovoru sa navodnim policajcem poslao mu telefon.

“Sve je bilo savršeno, dok u posljednjem trenutku nisam vidio njegov auto, ali već je bilo kasno”, kazao je prodavac za Klix.ba.

Naime, Komad se odvezao automobilom VW passat, koji je, kako je kasnije ustanovljeno, Komad iznajmio od kuće Bosna Speed. Cijeli slučaj je odmah prijavljen policiji Doboj jug. Komad je identificiran, a proteklog vikenda je i uhapšen ali u Sarajevu, i na osnovu potrage Općinskog suda u Ljubuškom.

Kako saznajemo, on je pao u ruke sarajevske policije u subotu, a krio se u jednom hotelu na području grada.

Inače, za njim je raspisano nekoliko potraga. Između ostalog, MUP ZHK-a je po nalogu Općinskog suda u Širokom Brijegu u augustu raspisana potjernica, a zbog optužbe za prevaru. Inače, Komad je duže vrijeme bio nastanjen u Sarajevu gdje je i vrijedno “radio”.

Sabrana djela

Između ostalog, prije dvije godine stanovnicima sarajevskog naselja Alifakovac uzeo je 8.000 KM, kada im je obećao da će im osigurati zaposlenje. Nakon što se domogao novca, pobjegao je i pokušao prevariti stanodavca u Barama kod kojega je na prevaru želio iznajmiti stan na godinu dana. Na sreću, stanodavac je bio oprezan pa je Komadov plan, iako veoma lukav, brzo propao.

Naime, Komad se lažno predstavljao kao jedan od šefova Evropske policije u BiH (EUPM) i Ujedinjenih naroda (UN), a građanima je za novac nudio pomoć pri zapošljavanju ili rješavanju prekršajnih kazni koje je izricala policija, ili je glumio da je inspektor.

Upravo je to radio u oktobru prošle godine, kada je i uhapšen u Kladnju, gdje je, predstavljajući se kao federalni tržišni inspektor, varao u privatnim trgovačkim objektima tako što je, nakon što navodno pronađe greške u radu u tim objektima, tražio novac, kako ih, tobože, ne bi prijavio nadležnim organima.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti