17 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

U Tešanj stiže “Žogarija” takmičenje koje se održava u 9 zemalja

Žogarija (Loptarija) je jedan od najvećih i najpoznatijih dječijih projekata u ovom dijelu Evrope. Ideja je potekla iz Slovenije prije 8 godina, dobila je podršku osnovnih škola i ministarstava, i vrlo brzo je postala sinonim za njegovanje sportskog duha i fair play igre. Žogarija stiže i u Tešanj.

Prema informacijama koje smo dobili Žogarija će se održati 17.04.2014 godine u Tešnju. Još nemam informacija na kojoj lokaciji.

U okviru Žogarija planirana je igra nogometa za dječake i djevojčice (po tri igrača), štafetne igre spretnosti za dječake i djevojčice i kviz znanja.

Danas se Žogarija održava u 9 zemalja: Slovenija, Italija, Austrija, Mađarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija.

Zaključna i finalna priredba “Festival veselja – Žogarija” bit će održana u Klagenfurtu (Austrija) na kojem će nastupiti pobjednici na nivou država.

Sadržaj i svrha Žogarija  su razvijanje i podsticanje strpljivosti, fair play-a u igrama s loptom, nastupi navijačkih grupa, druženje i zabava u pjevačkim i plesnim nastupima, stvaranje u kreativnim radionicama, svijest o značaju zdrave ishrane i ekološko osvješćivanje…

Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti