26.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

U Tešnju manji broj umrlih od korone u odnosu na prošlu godinu

Zdravstvene ustanove na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u prva tri mjeseca 2021. godine registrovale su 398 smrtnih slučajeva od posljedica Kovid-19, što je gotovo jednako broju preminulih u prošloj godini.

Naime, lani je zabilježena smrt 424 osobe, podaci su Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ). To znači da su, od početka pandemije, u ovom kantonu preminule 822 osobe.

Podsjećamo, prvi registrovani slučaj Kovid-19 u Federaciji BiH registrovan je 9. marta prošle godine u ZDK, odnosno Zenici, kod ženske osobe koja se u rodni grad vratila nakon posjete italijanskoj regiji Lombardija. Dan poslije, dva srodnika zaražene, registrovani su kao novi zaraženi. Tri mjeseca kasnije, početkom juna, u Tešnju je registrovan prvi smrtni slučaj od ovog oboljenja u ZDK.

Prema podacima INZ-a, od posljedica Kovid-19 u ZDK u 2020. i tri mjeseca 2021, najviše preminulih je u Zenici – nešto više od trećine ukupno 285. U 2020. je umrlo 147, a u tri mjeseca ove godine – 138 osoba. U prva tri mjeseca ove godine umrli su i iz Visokog – 69 (u 2020. godini – 55), Tešnja – 34 (lani 54), Zavidovića 32 (37), Kaknja 30 (32), Breze 27 (20), Vareša 25 (11), Žepča 22 (26), te Maglaja 11 (21). Jednocifrene brojke umrlih u ZDK u 2021. imaju samo Doboj Jug 6 (lani 6), Usora 3 (8) i Olovo 1 (7).

Do sada je u ovom kantonu zabilježeno više od 8.800 potvrđenih slučajeva Kovid-19, a zdravstvene ustanove na evidenciji imaju 1.305 aktivnih oboljelih, te 6.753 oporavljene osobe. U dvije bolnice, Kantonalnoj u Zenici i Općoj u Tešnju, uoči vikenda su bile 273 hospitalizovane osobe, od čega su četiri bile na respiratornoj podršci.

Iz Instituta su naveli kako se pokazalo da su najmlađi sugrađani najčešći asimptomatski prenosioci virusa kritičnoj populaciji. Podaci nakon zatvaranja vrtića i škola, te smanjenje broja zaraženih, to potvrđuju.

Takođe, broj utvrđeno zaražene djece je postao zabrinjavajući faktor, uzevši u obzir da se djeca uglavnom gotovo nikako ne testiraju, dodali su iz INZ-a.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica još jednom su apelovali na sve građane da poštuju sve propisane epidemiološke mjere, istakavši da je masovna imunizacija jedino rješenje.

Pozvali su sve punoljetne građane da se prijave ljekarima u ambulantama porodične medicine ili na drugi organizovan način, te učestvujući u procesu imunizacije – vakcinisanjem osiguraju normalizaciju rada privrede, društva, putovanja i nastavak života u okolnostima koje su koliko – toliko slične onim prije pandemije.

“Vakcinacija je jedino svijetlo na kraju ovog tunela, a Čovječanstvo je više puta procesima masovnih imunizacija spasila stotine miliona ljudi kroz istoriju, te je to jedini način da se uradi i ovaj put”, poručili su iz INZ-a.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti