U Tešnju nije u funkciji 10 javnih voda

U Tešnju nije u funkciji 10 javnih voda

1935
1
PODIJELI

Grad Tešanj je poznat po gradu mineralnih voda ali i usvojenom vizijom “Tešanj,sredina ekološke svijesti,čistoće i reda.Sigurno su u toj viziji zaboravili javne vode na području grada Tešnja ali i čitave općine te u proteklih dvadeset godina imali “mačehinski odnos” prema običnoj vodi(primarne i sekundarne mreže preko riječnih tokova).

Inicijativu je pokrenuo Sejo Muftić iz Tešnja koji je obišao 11 voda od kojih je samo jedna u funkciji i u upotrebi na područiju grada Tešnja dok bi taj broj bio mnogo veći na područiju općine Tešanj.

U prilogu ove vijesti možete da vidite javne vode koje nisu za piće,na mnogim nema čak ni upozorenje da nije za piće,nisu osvijetljene navečer gdje je baza svih crnih hronika u Tešnju,na većini nema ni naziva imena vode ni od kada datira,iako su zapuštene i neuredne te sigurno velika opasnost za novu epidemiju u gradu Tešnju.Poznato je da je 2000 godine grad Tešanj zadesila epidemija žutice a jedan od tih izvora su bili javne vode (Kosovac u Simetrali).

Poslednjih 20 godina nije jedna jedina marka uložena u javne vode na područiju grada Tešnja osim Kosovca koji je samo ofabran u jako”zelenu” boju.

U Tešnju ima veliki broj a neke su i otpjevane u pjesmama I simbol su grada kao I gradina u Tešnju.
U Tešnju nije u funkciji 10 javnih voda a dok je samo jedna ispravna.

Vode koje su neispravne su:

1.Javna voda”Zvečaj” koja se nalazi u ulici Kralja Tvrka u neposrednoj blizini Katoličke crkve u Tešnju I sigurno je prioritet u odnosu na sve ostale vode.

Vode koji nisu ispravne su ten a njima nema tablice o ispravnosti su:
Studenac(Simetrale)
Kosovac
Studenac(Varoš-Hrvatinovići donji)
Studenac(Varoš-Hrvatinovići gornji)
Bešla
Trčica
Zvečaj voda
Kosovčić
Pejdahovka
Sejda voda

Jedina ispravna voda je koja se nalazi na gornjoj čaršiji na Trgu(preko puta Kahve restorana)I ona je prikopčana na gradski vodovod ali pošto je nalazi u srcu grada možda je razlog da radi ali i ona je zapuštena I mnogo žutila i prljavštine ima na njoj.

Ovim putem bi apelovao na sve građane općine Tešanj,na lokalnu vlast,udruženja građana da izbjegnemo novu epidemiju I da nađemo najbolje riješenje za nas ali i našu dijecu.
Sead Muftić,Tešanj

Zanimljivosti s drugih portala:
loading...

1 komentar

  1. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

Comments are closed.