17.6 C
Tešanj
Nedjelja, 16 Juna, 2024

U Tešnju održan međunarodni susret izviđača

U organizaciji Odreda izviđača Crni vrh iz Tešnja, u tom gradu održan je međunarodni susret izviđača iz BiH i regiona. Uz takmičenje u više izviđačkih disciplina i dobro druženje, ohrabruje podatak da je, uprkos slaboj podršci društva, izviđački pokret u BiH u ekspanziji.

Izviđači iz 18 odreda iz naše zemlje i regiona natjecali su se u tradicionalnim disciplinama – itinerer, prolaz kroz prepreke, semaforska signlizacija, čvorologija, pružanje prve pomoći.

Uz provjeru stečenih vještina, bila je ovo prilika i za nova poznanstva i druženje. U Tešanj su stigli izviđači iz više gradova u Srbiji, gdje taj pokret proživljava teške dane, prije svega zbog nedovoljne podrške vlasti.

Ni u našoj zemlji nije bolje. Ipak, u FBiH izviđački pokret je u ekspanziji. Ovdje trenutno egzistira 35 izvđačkih odreda. Kako ističe Denis Dedajić, načelnik Saveza izviđača FBiH, sistemske podrške još nema

Bila je ovo jedna od posljednjih provjera pred odlazak na veliko takmičenje u Japan, gdje će 31 izviđač iz naše zemlje 8. augusta prisustvovati i 70. godišnjici atomskog napada na Hirošimu.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti