3.5 C
Tešanj
Subota, 4 Februara, 2023
spot_img

U Tešnju organizovana Peta likovna kolonija

Udruženje građana “Stari grad” iz Tešnja uz podršku Općine je, u okviru kulturno-zabavne manifestacije “Ljeto u Tešnju” u ovom gradu organiziralo Petu likovnu koloniju. U živopisnom ambijentu tešanjske Gradine ove godine stvaraju umjetnici iz Srbije, Hrvatske, Austrije i naše zemlje.

Uz starije umjetnike koji su redovni na dosadašnjim likovnim kolonijama u Tešnju, tu su i mladi umjetnici kojima ambijent tešanjske gradine, ali i živopisan pejsaž, služe kao odlična inspiracija.

“Ovdje je prelijepo. Osjećam se dobrodošlom i super mi je”, kazala je Zumreta Sadiković, akademska slikarica iz Tutina.

“Trenutno sam na master-studijama i imam priliku da dođem u Tešanj na koloniju. Jako je lijepo”, izjavila je studentica Akademije likovnih umjetnosti iz Novog Sada Aleksandra Ristić.

Poput Sarajeva i u Tešnju se na malom prostoru sudaraju ostaci osmanske i starije arhitekture sa modernim gradjevinama i industrijskim objektima koji, smatraju umjetnici, nisu narušili arhitektonsku jezgru starog grada.

“Meni se sviđa što je Industrijska zona u Tešnju odvojena od grada i uopšte ne remeti taj fler”, rekao je akademski slikar iz Austrije Miralem Lalo Srkalović.

Uz malo novca i mnogo entizijazma aktivisti Udruženja “Stari grad” podarili su Tešnju još jedan vrijedan kulturni događaj koji privlači sve veći broj umjetnika.

“Dobro je da se u Tešnju događaju ovakve stvari. Ovo je vrlo interesantan kulturan događaj”, istakao je Džemil Didić iz Udruženja građana “Stari grad” iz Tešnja.

“Vidim da je mnogima drago doći, da mnogi dođu po preporuci. To znači da smo uspjeli ostaviti pozitivan utisak”, kazao je umjetnički koordinator Kolonije Miralem Brkić.

Uz brojne kulturne i zabavne sadržaje u okviru “Ljeta u Tešnju” večeras će na ljetnoj pozornici tešanjske Gradine biti održan i Šesti “Balkan Street Festival” na kojem će nastupiti isto toliko bendova iz BiH, Srbije i Hrvatske.
Federalna.ba

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,421FansLike
291FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti