12.9 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

U Tešnju oržan Prvi sajam srednjih škola i fakulteta

U okviru kulturno-privredne manifestacije „Tešanjsko proljeće“ u ovom gradu je po prvi puta organiziran Sajam srednjih škola i fakulteta. Na Sajmu se predstavilo 19 fakulteta, sedam srednjih škola i 11 institucija i organizacija koje se bave obrazovanjem, edukacijom i zapošljavanjem mladih iz cijele BiH.

Cilj Sajma je mladima na jednom mjestu ponuditi više informaciju o mogućnostima pravilnog odabira zanimanja i radnog angažmana poslije završenog obrazovanja. Organiziranje prvog Sajma srednjih škola i fakulteta je dio Strategije razvoja Općine Tešanj usvojene prošle godine.

-Želimo da roditeljima i učenicima olakšamo donošenje odluke, da ne moraju obilaziti sve srednje škole i fakultete od vrata do vrata nego da to imaju na jednom mjestu – kazao je Suad Huskić (SDA), načelnik Općine Tešanj.

U okviru tih aktivnosti kroz zajedničko finansiranje lokalne zajednice u EU formiran je i Centar za razvoj karijere kao svojevrstan servis mladima pri odabiru perspektivnog životnog poziva.
-Ovo je prilika mladima da saznaju više o budućim profesijama, o obrazovanju kako bi pomogli svojoj zajednici u budućnosti kao školovani kadrovi-ističe Samir Omerefendić, rukovodilac projekta jačanja lokalne demokratije pri UNDP-u.

Svršeni srednjoškolci u Tešnju su iskoristili ovu šansu kako bi došli do potrebnih informacija vezanih uz uvjete školovanja na pojedinim visokoškolskim ustanovama, ali i u samom odabiru budućeg zanimanja.

-Pomoći će mi u odluci šta da studiram, kako da idem dalje. Već sam bila donijela neke odluke, ali sada poslije obilaska i novih informacija, treba ponovo razmisliti – kaže Senida Šabanović, učenica iz Tešnja.
Uz radni angažman u BiH  studenti vode računa da njihovo buduće zanimanje bude konkurentno i u EU.

Dnevni Avaz/Jelah.info

[fbphotos id=1409505742648260 size=medium imit=14]

Povezane vijesti

Najnovije vijesti