16.2 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

U Tešnju otvoren četvrti Etno festival

Udruženje gradjana „Sehara“ iz Tešnja četvrti put u ovom gradu organizira „Etno festival“ koji ove godine održava pod motom „Najmladji čuvari tradicije“. Cilj je otrgnuti od zaborava stare zanate, rukotvorine i  običaje.

Ove godine na Festivalu izlaže 26 izlagača iz Zenice, Zavidovića, Vareša, Tešnja i drugih bh. gradova.

Stara tešanjska čaršija, koja je, uprkos modernom vremenu sačuvala nekadašnji izgled  posjetioce je vratila stotinjak godina u prošlost. Na pazaru posudje od gline, narodne nošnje, tradicioonalna jela i pića. Na štandu iz Vareša domaći masni sir, šljivovica, med, pekmez od jabuka, sušeno voće. Ljudi se sve više vraćaju zdravoj, tradicionalnoj ishrani, kaže Sanela Franjić iz Vareša. I vlast bi konačno u ovoma morala vidjeti veliku razvojnu šansu.

– Ja nisam prva koja bi ministrima poručivala nešto. Da su htjeli slušati mogli su već od prethodnika nešto čuti i poduzeti. Ovo je sve traženije na tržištu – kaže Sanela Franjić.

Organizatori su zadovoljni što festival prerasta u tradiciju i ispunjava svoju društvenu ulogu.

-Cilj festivala je upravo promocija tradicionalnih vrijednosti koje su nekako uporište za dalji razvoj. I sama tešanjska privreda ima uporište u onom razvijenom zanatstvu koje je bilo oduvijek razvijeno u Tešnju – ističe Miralem Alić, predsjednik UG „Sehara“.

Dnevni Avaz/Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti