19.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

U Tešnju proveden projekt: Tolerancija je naša nacija

Dana 16.01.2016. godine u prostorijama J.U. O.Š. „Huso Hodžić“ Tešanj proveden je projekat: „Tolerancija je naša nacija“. Projekat su napisali i proveli direktorica ove škole Almina Brkić i nastavnik geografije Danijel Pašić. Cilj projekta je razbijanje predrasuda o drugom i drugačijem kod mladih.

Kako bi projekat bio što uspješnije proveden O.Š. „Huso Hodžić“ je u ovaj projekat uključila i učenike iz susjedne općine, odnosno učenike iz O.Š. „Fra Ivan Frano Jukić“ iz Usore.

Projekat se provodi u dvije faze: prva faza projekta bila je je dijaloška radionica u kojoj su učestvovali učenici obje škole. Dijalošku radionicu je osmislio i vodio nastavnik građanskog obrazovanja Vahid Mujić. Učešće u radionici aktivno su uzeli učenici obje škole i u izvanrednoj i opuštenoj atmosferi diskutovali o temi tolerancije. Tema je bila prilagođena njihovom uzrastu te su njihovi utisci bili pozitivni.

Cijeli projekat je podržala organizacija PRO BUDUĆNOST svojim ad hoc projektom USAID-a koji implementira CRS BiH.

Koordinator projekta gdin Siniša Moretti se obratio učenicima te im približio i prezentovao aktivnosti PRO BUDUĆNOSTI, te ih pozvao da učestvuju u narednim projektima koje organizuje PRO BUDUĆNOST za koje su obezbijedili 100 000 KM u 2016. godini.

Riječ je o projektima koji za nagradu nude odlazak na MESS, Sarajevo film festival, Juventa fest, nagrade za najbolje literarne radove, najbolju fotografiju, odlazak na razne kampove i slično.

Nakon dijaloške radionice učenici su odigrali i košarkašku utakmicu koja je takođe dio projekta. Nakon utakmice učenici su se nastavili družiti u prostorijama škole uz organizovan ručak i osvježavajuća pića.

Izvor: Radio ZOS

Povezane vijesti

Najnovije vijesti