2.7 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Aprila, 2024

U Tešnju se održavaju V pulomološki dani

Danas se u Tešnju u amfiteatru Opće bolnice održavaju V pulmološki dani Tešanj 2015. Naučni skup koji je okupio oko 20 eminentnih stručnjaka sa prostora bivše Jugoslavije, a koji će tokom dana razmjeniti mišljenja o različitim bolestima, ali i održati stručna predavanja. Teme ovogodišnjih pulmoloških dana su podjeljene u tri oblasti: 1. “Hronična obstruktivna plućna bolest i astma”, 2. “Sloboden teme” i 3. “Bolesti pleure”.

Prema riječima direktora Opće bolnice u Tešnju doc.dr.Rifat Sejdinovića cilj ovakvih naučnih skupova je prije svega popraviti kvalitetu zdravstvenih usluga, omogućiti našim sugrađanima da dobiju pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu kako bi spriječili nastanak bolesti i olakšali i ubrzali kvalitetno liječenje.

Ono po čemu se Opća bolnica razlikuje od ostalih jeste nastojanje da se usvoje najbolje tehnike liječenja kako iz naše zemlje tako i iz inostranstva, a upravo ovu činjenicu direktor poznate klinike u Golniku (Slovenija) Matjaž Fležar navodi kao ključnu za postizanje uspjeha u budućnosti.

Prof.dr Mirko Stanetić, direktor UKC Banja Luka ističe kako je saradnja pulmologa odlična i kako je grana pulomologije specifična upravo zbog nepostojanja rascjepkanosti zbog administrativnih barijera.

Prema riječima prisutnih iste vrste plućnih bolesti muče i doktore u Srbiji, BIH, Hrvatskoj ili Sloveniji. Upravo ovakvi skupovi su prilika da se razmjene mišljenja i vidi koje je najbolje riješenje za neki problem mišljenja je Branislava Milenković, profesorica Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Između svega navedenog bilo je riječi i o plućnim bolestima pa je istaknut podatak da je tuberkoloza još uvijek prisutna te da više nije samo bolest siromaštva nego i bolest dobrog života, odnosno onih ljudi koji ne brinu dovoljno o svom zdravlju.

Jasna poruka sa ovog pulmološkog skupa je upućena prema javnosti a to je da se puno više mora činiti po pitanju prevencije i blagovremenog djelovanja, a među najveće opasnosti po zdravlje pojedinca ubraja se konzumiranje cigareta, nargile i nezdrav način života.

Rifa Vilašević/Radio ZOS

Povezane vijesti

Najnovije vijesti