16.2 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

U Tešnju i Tesliću oduzeta 22 vozila vrijednosti 110.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje pretresom na nekoliko lokacija u opštini Tešanj i Teslić oduzeli su 22 motorna putnička vozila u vrijednosti od 110.000 KM.
Na osnovu operativnih saznanja o krijumčarenju vozila iz Evropske unije u Bosnu i Herecgovinu, službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla, izvršili su provjere porijekla putničkih motornih vozila i poslovanja pojedinih auto otpada.

Tom prilikom izvršene su provjere na 3 lokacije u opštinama Tešanj i Teslić i pronađena su 22 putnička motorna vozila bez dokaza o porijeklu i provedenoj uvoznoj carinskoj proceduri, te plaćenim uvoznim dažbinama. Prilikom provjera brojeva šasija i drugih dijelova korištena je oprema kao i obuka koja je prethodno dobijena i stečena putem programa EXBS od strane Vlade SAD. Ukupna vrijednost oduzetih vozila iznosi 110.000 KM.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivaju sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju.

Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Klix.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti