14.2 C
Tešanj
Četvrtak, 23 Maja, 2024

U Tuzli otvorena senzorna soba za djecu oboljelu od raka

Tuzlanski kanton lider je crne statistike kada je u pitanju broj novootkriveni slučajeva raka kod djece a radi se o prosječno 15 slučajeva godišnje.

U okviru ovogodišnje kampanje „Zlatni septembar“ otvorena je „Jumbo senzorna soba“ koja je od velikog značaja za oboljelu djecu, ali i cjelokupnu zajednicu u borbu protiv dječijeg raka.

Belma Puzić ima 20 godina, a tumor na malom mozgu joj je otkriven kada je imala 12 godina. Prvi put se susreće sa senzornom sobom.

“Nisam imala iskustva. Vjerujem da će pomoći i meni i djeci”, kaže Belma Puzić.

“Pošto ona ima oštećenje motorike, vida i drugih stvari, ja se nadam da će joj pomoći”, dodaje majka Alma Puzić.

Senzorna soba pruža podršku u procesu oporavka i rehabilitacije djeci i mladima oboljelim i izliječenim od leukemije i drugih malignih bolesti. Posebno je bitna senzorna oaza za djecu koja su dugo boravila u bolnici.

“Da se relakisriaju, opuste, da im pomogne da zapravo prevaziđu sva ta traumatska iskustva. Mi imamo jako vrijednu opremu koja će pomoći i onom dijelu naših mališana i mladih, a koji imaju određene poteškoće u govornoj i jezičkoj komunikaciji”, kaže Amra Saračević, udruženje „PIPOL“ Tuzla.

Svi predmeti i igračke su svrsishodni i sa određenom namjenom, a svu opremu je donirala kompanija „Jumbo“.

„ Jumbo“ kao brend najviše posjetitelja ima među mališanima. Onda je naša dužnost da podržimo naše najmlađe u nekim njihovim teškim trenucima kada su im potrebne neke stvari za ozdravljenje. Veoma smo sretni što smo uspjeli obezbjediti ovu senzornu sobu da našim najmlađim pomognemo na putu ka ozdravljenju”, kaže Dino Šuta, direktor „JUMBO“, piše N1.

Put ka ozdravljenju već osam godina u kolicima vozi Belma kojoj su doktori dali male šanse za oporavak, no nije odustala ni ona ni njena porodica.

“Sa mojom mamom sam završila srednju školu. Dolazim ovdje nekada. Podršku mi pružaju svi. I moje društbve iz srednje škole i ovdje”, kaže Belma Puzić.

“Idemo dalje, borimo se. Ja sma tako rekla doktoru kada mi je rekao da joj je ostalo tri mjeseca života. Ja sam njemu rekla: Doktore, ja nju ne dam, aVi pričajte šta hoćete. Tako da smo se izborile. Evo, osam i po godina, Belma je tu sa nama”, dodaje majka Alma Puzić.

Osim Belme, usluge posebne sobe moći će korsuititi i još oko 150 korisnika udruženja iz TK, Brčko distirikta i dijela RS-a. A sve kako bi i oboljeloj djeci, a i njihovim roditeljima, bili olakšani najteži životni momenti.

Ove prostorije, didaktičke predmete i igračke, djeca će moći koristiti pet dana uz nadzor stručnog osoblja. Udruženje „PIPOL“ u narednom periodu, planira ponuditi ove prostorije i drugim sličnim udruženjima.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti