12.9 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

U Usori otvoreni 25. „Dani hrvatske kluture“

U organizaciji HKD „Napredak“ iz Tešnja i Usore u Sivši, administrativnom sjedištu Usore svečano su otvoreni 25. jubilarni „Dani hrvatske kulture“. Uz premijerni nastup napretkovog hora, promovirana je knjiga Ante Zirduma „Učiteljica modnog krojenja u Sarajevu 1914.“ i otvorena izložba slika pod nazivom „Vojvodina Bosni“.

– Dakle, 25 godina je u životu čovjeka puno, u životu zajednice nešto, u životu u nekom širem smislu i daleko manje. Ali za nas koji ovdje živimo je to ogromna stvar – kazao je Franjo Bratić, predsjednik HKD „Napredak“, Usora.

Promovirana je i knjiga Ante Zirduma „Učiteljica modnog krojenja u Sarajevu 1914.“ Pisac ne reciklira povjesne činjenice, nego upozorava da se Evropa suočava sa sličnim društvenim ozračjem kao prije stotinu godina.

– I da je potrebna samo neka inicijalna kapisla da to pukne. Potreban je samo neki savremeni Gavrilo Princip da se pokrene lavina samouništenja bez rata- kazao je autor knjige Anto Zirdum.

Iako manifestacija, koju je otvorio usorski načelnik Ilija Nikić, ima za cilj njegovanje kulture i tradicije Hrvata usorskoga kraja, ona protežira i kulturu drugih naroda.

– I ta naša kulutura je isprepletena sa običajima koji, možda pripadaju i nekom drugom narodu. Ali i to je bogatstvo koje svi zajedno moramo njegovat, čuvati i isticati kao zajedničku vrijednost – poručio je Nikić.

Do nedjelje, kada će ovogodišnji „Dani“ biti zatvoreni, stanovnici ovog dijela BiH će uživati u brojnim kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima.

Autor: M. Čabrić /Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti