26.9 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

U Vrelima (Teslić) nelegalno odlaganje životinjskog otpada ugrožava živote: “Doći ćemo i do predsjednika Dodika, ako treba!”

Vrela, opština Teslić – Već više od dvije godine, mještani sela Vrela vode očajničku bitku za očuvanje svog zdravlja i okoliša, suočeni s nelegalnim odlaganjem životinjskog otpada u neposrednoj blizini svojih kuća i izvora pitke vode. Ova situacija je natjerala stanovnike da podnesu krivične prijave protiv nepoznatih počinitelja koji na brutalan način ugrožavaju njihove živote. Komunalna policija i inspekcija opštine Teslić danas su konačno izašle na teren, napravile uviđaj i sastavile zapisnik. No, za mještane Vrela to je samo prvi korak u dugoj borbi protiv nemara i neodgovornosti koja prijeti njihovom zdravlju i sigurnosti.

 

“Ovo je za zatvora!”

“Nesnosan smrad širi se s ove deponije. Prijeti zaraza našim domaćim životinjama – psima, mačkama, kao i nama”, ističe jedan od mještana. Situacija je toliko alarmantna da su stanovnici primorani stražariti kako bi uhvatili počinitelje na djelu. “Mi ćemo ustrajati i doći ćemo i do predsjednika Milorada Dodika, ako treba!”, navodi drugi mještanin. “Ovo je za zatvora!” vapaj je koji opisuje sav bijes mještana sela Vrela u opštini Teslić. Opštinska inspekcija, prema brojevima upisanim na minđušama goveda, pokušava identificirati vlasnike životinja bačenih na ovom lokalitetu. Neadekvatno zbrinjavanje i upravljanje otpadom životinjskog porijekla predstavlja ogromnu prijetnju po okoliš, ugrožavajući prirodne resurse, vodotoke, izvorišta pitke vode, zemljište i atmosferu.

Gdje su inspektori?!

Ovdje se postavlja pitanje: gdje su nadležni veterinarsko-zdravstveni inspekcijski organi koji su dužni osigurati adekvatne uslove za zbrinjavanje životinjskog otpada? Njihova neaktivnost i nemar ne samo da krše zakone, već i osnovna ljudska prava mještana Vrela na zdrav okoliš i normalan život. Ovaj slučaj nije samo problem Vrela, već i mnogo šira slika problema s neadekvatnim upravljanjem otpadom u Bosni i Hercegovini. Dok nadležni organi spavaju, obični ljudi, koji žele samo živjeti u čistom i sigurnom okolišu, bore se protiv vjetrenjača.

Vrijeme je da odgovorni preuzmu odgovornost i konačno riješe ovaj gorući problem. Mještani Vrela zaslužuju bolje. Trebamo hitnu akciju, a ne prazne riječi i obećanja. Zaštita okoliša i zdravlja ljudi mora biti prioritet, a ne marginalizirana tema u političkim i administrativnim krugovima.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti