Učenici u Tešnju prikupili dva miliona boca

Učenici u Tešnju prikupili dva miliona boca

238
0
PODIJELI

Na skromnoj svečanosti u OŠ „Rešad Kadić“ u Tešnju je simbolično obilježena prikupljena dvijemilionita PET boca. Kroz ovaj projekt, koji u Tešnju traje već četiri godine osnovci i srednjoškolci su, uz pomoć roditelja i susjeda prikupili oko 100 tona ove ambalaže.

Od dva miliona prikupljenih boca u OŠ „Rešad Kadić“ su prikupili 339.200 komada što je oko 17 tona.Uz hiljade uklonjenih plastičnih boca sa javnih površina i vodotokova, zasigurno je važnija činjenica da su nove generacije u Tešnju svjesne važnosti očuvanja čistog okološa.

– Na ovaj način dokazujemo da brinemo šta će sutra biti s nama i s našom djecom i da nismo samo bezobzirni klinci koji se skitaju okolo i zagađuju okolinu – kaže učenica Sajra Agić.

Jedan privrednik iz Tešnja za najuspješnije odjeljenje je osigurao nagradu od 100 KM. Nisu zanemarivi ni finansijski efekti ostvareni u protekle četiri godine.

– Trideset hiljada maraka je zarađeno od firmi koje su vršile otkup i još isto toliko od Općine koja je konstantno, četiri godine sufinansirala ovaj projekat – kaže Adnan Lihić iz „Eko-mladi“, koordinator projekta.

Novac se usmjerava za kupovinu nastavnih pomagala i organiziranje izleta, akcija, koja je dio globalnog opredjeljenja „Tešanj, sredina ekološke svijesti, čistoće i reda“ se nastavlja.

Dnevni Avaz/Jelah.info

NEMA KOMENTARA