25.8 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Udruženje „Baby Steps“: Vlast mora djelovati i hitno zakonski zabraniti akušersko nasilje

Udruženje Baby Steps je na adrese Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavničkog doma i Dom naroda uputilo inicijativu kojom se traži hitna zabtana akušerskog nasilja, kao i konkretno poboljšanje uvjeta u svim bolnicama i porodilištima u našoj zemlji.

”Sobzirom na nedavna dešavanja koja su značajna za budućnost Bosne i Hercegovine, želimo istaknuti važnost hitnog djelovanja u vezi s jednim ključnim pitanjem koje zahtijeva našu pažnju zaštita porodilja i borba protiv nasilja nad ženama tokom poroda.

Ovaj apel postaje još relevantniji s obzirom na nedavno odobrenje za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Naša porodilišta su daleko od standarda EU i na tome se mora početi raditi odmah, jer bez onih koji ostaju i rađaju u ovoj zemlji progresa  nema ni na jednom polju.

Napredak ka pristupanju EU zahtijeva brzu reakciju naše države, ne samo u pogledu usklađivanja propisa s europskim standardima, već i u provođenju tih propisa kako bi se unaprijedila zaštita žena tokom rađanja.

U tom kontekstu, očekujemo da će naše vlasti prioritet dati rješavanju ovog ključnog problema, što će poslati snažnu poruku o našoj posvećenosti evropskim vrijednostima i standardima.

Ovim putem, vas pozivamo da hitno preduzmete mjere i akcije u skladu s Izvještajem Evropske komisije o napretku BiH ka EU za 2023. godinu „Bosna i Hercegovina treba poboljšati uslove u bolnicama i porodilištima i zabraniti nasilje nad porodiljama u skladu sa svojim obavezama iz Istanbulske konvencije“, navodi se u saopštenju.

Osim toga poričili su da porodilje svjedoče da medicinsko osoblje ne samo da uzima novac, nego i odlaže pružanje zdravstvenih usluga dok isti ne dobije, što uzrokuje bol, patnju i zdravstvene posljedice, a ponekad se čak i otvoreno ugrožavaju životi porodilje i bebe, u čekanju mita. Ovakva ponašanja moraju biti procesuirana i jasna poruka biti poslana: porodilišta su sigurna mjesta za majke i bebe.

U svom saopštenju naveli su nekoliko zahtjeva, a od nadležnih traže da postupaju po preporuci Evropske komisije i hitno zakonski zabrane akušersko nasilje.

”Naša inicijativa se sastoji iz dva zahtjeva:Zabrana akušerskog nasilja: Tražimo hitnu implementaciju preporuke iz Izvještaja o napretku BiH ka Evropskoj uniji, koja se odnosi na zabranu akušerskog nasilja.

Neophodno je poduzeti mjere kako bi se zaštitila prava žena tokom porođaja i spriječilo nasilje nad porodiljama.Unaprijeđenje uslova u porodilištima, i to putem omogućavanja pratnje po izboru porodilje tokom cijelog trajanja poroda: Kao hitnu mjeru, zahtijevamo omogućavanje prisustva pratnje svim porodiljama u Bosni i Hercegovini.

Prisustvo bliske osobe pruža podršku i doprinosi pozitivnom iskustvu porođaja. Podsjećamo, već je podnijeto više inicijativa ali pitanje pratnje nije riješeno, te je i danas, u mnogim porodilištima zabranjena ili ograničena pratnja.

Porodilje nas trebaju, a ovo je prilika da svi zajedno radimo brže i efektnije kako bi spriječili da nam mlade porodice odlaze vani, da razmišljaju hoće li rađati ovdje i ono najtužnije hože li i kako preživjeti taj porod”, stoji u saopštenju Udruženja Baby Steps.

Izvor: bosnainfo

Povezane vijesti

Najnovije vijesti