27.2 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Jula, 2024

Udruživanje građanskih aktivista s ciljem uklanjanja asfaltne baze i zaštite zelenog pojasa rijeke Usore

Na nedavno održanom okruglom stolu, u organizaciji neformalne grupe građana „Čuvari Usore“, okupili su predstavnici nekoliko udruženja – UG „Planina“ Teslić, NGP „Valter“ Tešanj, UG „Čuvari Ozrena“ Doboj, UG „Fojničani“ Maglaj i UG „Eko Zemlja“ Usora – kako bi podržali Inicijativu za zaštitu zelenog pojasa Usore i očuvanje prirode na tom lokalitetu. Okrugli stol je održan pored rijeke Usore, na jezeru Mrkotić, mjestu koje je primjer dobre prakse i saradnje lokalnog stanovništva i općine Tešanj, mjesto na kojem još uvijek je sačuvan ekosistem uz rijeku.

Na okrugli stol su pozvani i predstavnici općine Tešanj, prije svega općinski inspektori kojima su ranije prijavljivani slučajevi onečišćenja Usore i pritoka, ali se nisu odazvali.

„Glavna poruka sa okruglog stola bila je da se ujedinjeni suprostavimo planovima izgradnje asfaltne baze koja bi ugrozila ekosistem i vodne resurse rijeke Usore, kao i svim budućim planovima koji bi, pod krinkom ekonomskog razvoja i zapošljavanja, ugrozili ono najvažnije – rijeku Usoru i kvalitet života građana na tom području“, istakao je predstavnik „Čuvara Usore“, Admir Agić.

„Kroz zajedničku inicijativu, koju smo svi potpisali i koju ćemo uputiti, zajedno sa potpisima peticije građana Jelaha i Tešnja, nadležnim ministarstvima ZDK i Općini Tešanj, želimo doprinijeti dugoročnom cilju naše borbe, a to je pokretanje procedure za zaštitu zelenog pojasa rijeke Usore“, dodaje Agić.

Ono što takođe treba istaknuti je da su se ova udruženja obavezala da će podržavati jedni druge u zajedničkoj borbi za očuvanje prirodnih resursa, koji se ovih godine „napadaju“ od strane sumnjivih kompanija i pojedinaca isključivo radi njihovog profita.

Problem oko pokretanja izgradnje asfaltne baze u Jelahu, općina Tešanj, započeo je još 2020. godine, pokretanjem postupka izdavanja okolišne dozvole za asfaltnu bazu kapaciteta 160 t/h od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Godinu dana kasnije, nakon niza sastanaka, održanih sjednica OV Tešanj, produžavanja rokova, izražavanja negativnog mišljenja MZ Jelah i većine udruženja sa područja Jelaha, Federalno ministarstvo je odbilo Zahtjev investitora „Doboj putevi“, Doboj Jug za izdavanje okolinske dozvole.

Nakon toga, nezadovoljni ovoim Zaključkom, investitori pokreću tužbu  pred Kantonalnim  sudom u Sarajevu. U januaru 2022. godine Kantonalni sud u Sarajevu donosi presudu u korist investitora, poništava raniju odluku Federalnog ministarstva i vraća predmet tuženom na ponovni postupak.

I pored upućivanja opravdanih i utemeljenih primjedbi mještana Jelaha, Ministarstvo odbacujući ih, u martu 2023. godine izdaje Rješenje za izdavanje okolišne dozvole investitoru za postrojenje asfaltne baze, kapaciteta 160 t/h.

Nezadovoljni ovakvim postupkom Federalnog ministarstva grupa građana Jelaha i Tešnja u aprilu 2023. pokreće tužbu Kantonalnom sudu u Sarajevu za pokretanje upravnog spora protiv Rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a zatim pokreću kampanju protiv izgradnje asfaltne baze, pod nazivom „Zeleni pojas Usore“.

„Očekuje nas dug i složen proces, imamo podršku mještana, dijela privrednika, nevladinih organizacija, argumenti su na našoj strani, tako da ne sumnjamo u pozitivan ishod naše borbe“, zaključuju aktivisti „Čuvara Usore“.

No, na tom putu očekuju ih dvije prepreke – sporost rada suda i „adrese za izdavanje potrebnih dozvola investitoru“ koji želi izgraditi bazu. Federalno ministarstvo prostornog uređenja je prvo ministarstvo koje je dostavilo odgovor Grupi, u kojem stoji da oni nisu nadležni za izdavanje akata o građanju asfaltnih baza nego se trebaju obratiti nadležnim kantonalnim ministarstvima Zeničko-dobojskog kantona.

Izvor: antikorupcija

Povezane vijesti

Najnovije vijesti