19.6 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Jula, 2024

Ugroženo izdavanje ličnih karata i drugih dokumenata građanima BiH!

Iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH poručili su u pisanim aktu Parlamentarnoj skupštini BiH da im je ugrožen rad, saznaje Fokus.ba.

– Nedostatkom finansijskih sredstava Agencija je očekivala određena umanjenja i restrikcije, ali u ovolikoj mjeru u kojoj rad jedne od institucija od čijeg uspješnog funkcionisanja zavisi uredno funkcionisanje i drugih relevantnih institucija biva ugrožen, to nije očekivala. Činjenica je da i sam proces personalizacije dokumenata za građane na ovaj način ugrožen – kaže se, između ostalog, u informaciji odaslanoj na osnovu zastupničkog pitanja zastupnika Šemsudina Dedića.

Ko je krivac?

Naime, ova agencija bez čijeg funkcionisanja bi se urušio i sistem izdavanja ličnih karata, vozačkih dozvola i drugih identifikacionih dokumenata građanima, zatim vodeđenje evidencija i razmjena podataka između iza institucija, kako su naveli, ostala je bez značajnih sredstava za šta treba kriviti Vijeće ministara BiH odnosno Ministarstvo finansija i trezora BiH.

akt IDDEEA o ugrozenosti rada
Akt o ugroženosti

Dalje navode da im je određena izuzetno niska gornja granica rashoda u iznosu od 38,5 miliona KM, te da ne postoji mogućnosti da se sredstva rasporede na način na koji bi joj osigurao kontinuirano i efikasno poslovanje.

Zastarjela oprema

-Potrebe građana u budućnosti dovedene su u pitanje kao i izmirenje obaveze prema dobavljačima, jer je Agencija ovako niskom gornjom granicom raspoloživih sredstava bila prinuđena da količine identifikacijskih dokumenata, ličnih karata, vozačkih dozvola i sl., smanji ispod ugovorenih i planiranih količina za period naredne godine – navodi se u aktu IDDEEA-e.

Također, ističu da im je postojeća oprema veće zastarila, jer se godinama ne provode kapitalne nabavke. Posebno je, kažu, dotrajala oprema u Centru za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata. Rizik njegovor prestanka rada, ističu, je ogroman i izvjestan, piše Fokus.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti