20.5 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Jula, 2024

Uhapšen vozač koji je pobjegao nakon što je u Tešnju teško povrijedio pješaka

Dana 03.11.2019. godine, oko 17,00 sati, u naseljenom mjestu Jelah, općina Tešanj, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo nepoznato vozilo, kojim je upravljao vozač koji se udaljio sa mjesta nezgode i pješak K.M., rođen 1956. godine, iz Tešnja, koji je tom prilikom zadobio teške tjelesne povrede konstatovane u Službi hitne medicinske pomoći Tešanj, koje nisu životno ugrožavajuće, nakon čega je upućen na daljnje liječenje u Kantonalnu bolnicu Zenica.

Odmah nakon dojave o saobraćajnoj nezgodi formirana je uviđajna ekipa Policijske stanice Tešanj, koja je na mjestu nezgode izvršila uviđaj. Uviđajnim radnjama je utvrđeno da je nepoznati vozač koji je upravljao vozilom nepoznate marke, krećući se lokalnim putem iz pravca Rosulja u pravcu Jelaha, na lokalitetu Poslovne zone “Glinište II”, ostvario kontakt sa pješakom K.M., koji se kretao desnom ivicom kolovoza u pravcu Jelaha. Nakon kontakta sa pješakom vozač se vozilom udaljio u nepoznatom pravcu, dok je povrijeđeni pješak ostao ležati pored kolovoza.
Paralelno sa uviđajnim radnjama koje su vršene na mjestu saobraćajne nezgode, poduzimane su i operativne aktivnosti policijskih službenika na terenu sa ciljem otkrivanja i identifikovanja vozača koji je upravljao spornim vozilom i koji se udaljio sa lica mjesta. Poduzimajući naznačene aktivnosti službenici Policijske stanice Tešanj su došli do određenih operativnih saznanja, te u skladu sa istim, u mjestu Rosulje, pronašli putničko motorno vozilo marke “Rover”, registarskih oznaka O43-A-990, sive boje, sa oštećenjima na prednjoj i bočnoj strani vozila, za koje se opravdano sumnjalo da je učestvovalo u predmetnoj saobraćajnoj nezgodi. Na licu mjesta je izvršen uviđaj kojom prilikom je utvrđeno da predmetno vozilo koristi lice M.H., rođeno 1993. godine, iz Tešnja. Izvršenim provjerama za vozilo je utvrđeno da navedene registarske tablice ne pripadaju istom.
Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa” iz člana 336. stav 3. Krivičnog zakona Federacije BiH i krivično djelo “Neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u saobraćajnoj nezgodi” iz člana 337. Krivičnog zakona Federacije BiH, vozač M.H. je lišen slobode i zadržan u prostorijama za zadržavanje Policijske stanice Tešanj, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Od istog su uzeti uzorci krvi i urina za potrebe vještačenja na prisustvo alkohola u organizmu. Sporno vozilo je izmješteno na službeni parking prostor Policijske stanice Tešanj, gdje će biti predmet potrebnih provjera i vještačenja.
Ovdje je bitno napomenuti da su u samo nekoliko sati, policijski službenici angažovani na rasvjetljavanju činjenica i okolnosti pod kojim je izvršeno ovo krivično djelo, dobro planiranim i koordiniranim operativnim radom na terenu, uspjeli rasvijetliti okolnosti pod kojim je došlo do naznačene saobraćajne nezgode, te utvrditi identitet i lišiti slobode vozača koji je učestvovao u ovoj nezgodi i pobjegao sa mjesta iste.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti