10.8 C
Tešanj
Ponedjeljak, 4 Marta, 2024

Ukinut pritvor hirurgu optuženom za prebijanje supruge: Sumnja se da ju je davio kablom, vrijeđao i ponižavao

Treći osnovni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor hirurgu Vojno-medicinske akademije N.O. optuženom za prebijanje supruge u januaru ove godine.

Sud mu je ukinuo pritvor i zamijenio mjerom zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (nanogica).

Ispitana dva svjedoka

Na današnjem suđenju ispitana su dva svjedoka, jedan policajac kojeg je predložilo tužilaštvo i kum optuženog kojeg je predložila odbrana. Vještaci su na jednom od prethodnih suđenja naveli da je N.O. bila bitno smanjena uračunljivost u trenutku izvršenja djela.

Oštećena I.O. je na početku ovog postupka iskoristila svoje zakonsko pravo da kao njegova supruga ne svjedoči u postupku, nakon čega je sud iz dokaza izdvojio njen iskaz, kao i pojedina vještačenja u kojima se vještaci pozivaju na njen iskaz.

I.O. je tada rekla i da se ne pridružuje krivičnom gonjenju i da ne ističe imovinsko-pravni zahtjev.

Ona je svoju odluku obrazložila sudu time da je odlučila da ne svjedoči najviše zbog troje maloljetne djece kojima je potreban otac, odnosno oba roditelja, dodajući da medijska eksponiranost zbog ovog slučaja utiče kako na nju tako i na djecu.

Status posebno osjetljivog svjedoka

Oštećena, koja inače ima status posebno osjetljivog svjedoka u ovom postupku, je kazala da su ona i optuženi imali dovoljno vremena da razmisle o svemu, te su odlučili da sve urade u interesu njihove djece, dodajući da samo želi “da se ova agonija završi”.

On je danas doveden iz pritvora u kojem je od hapšenja 1. februara.

Hirurg se optužnicom tereti za krivična djela nasilje u porodici, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, saopštilo je to tužilaštvo.

Tužilaštvo je predložilo sudu da se okrivljenom zbog izvršenja navedenih krivičnih djela izrekne kazna shodno zakonu.

Kako je ranije saopšteno, ljekar je osumnjičen da je od početka januara do početka februara svoju suprugu udarao rukama i nogama po glavi i cijelom tijelu, kao i predmetima u namjeri da je teško povrijedi.

Također, sumnja se da je davio kablom, čupao za kosu, upućivao joj prijetnje, vrijeđao i ponižavao je.

I. O. je kako se sumnja, svojoj supruzi nanio višestruke povrede glave, butina, vrata, trupa i ruku, usljed čega su joj polomljena dva rebra, kao i lijeva laktična kost, koje povrede se kvalifikuju kao teška tjelesna povreda.

Izvor: Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti