14.2 C
Tešanj
Četvrtak, 23 Maja, 2024

Ukinuta odluka o pritvoru direktorima “Famus gradnja 3”

Izvanraspravno vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu ukinulo je danas rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora Kemalu Karahmetu, direktoru “Famus gradnja 3”, Miralemu Jahiću, tehničkom direktoru, te rukovodiocu gradilišta Dženanu Hadžemu, i naredilo ponovno odlučivanje suda po prijedlogu Tužilaštva o određivanju pritvora. Potvrdio je to za “Avaz” Asim Crnalić, advokat direktora “Famus gradnja 3”.

Naime, pritvor od 30 dana Tužilaštvo KS tražilo je zbog opasnosti da će doći do remećenja javnog reda i mira.

Kako nam je kazao Crnalić, sud je u potpunosti prihvatio argumentaciju advokata direktora da Tužiteljstvo KS u prvostepenom postupku nije dokazalo da postoje okolnosti iz kojih proizilazi zaključak da bi došlo do remećenja javnog reda i mira ako bi se osumnjičeni branili sa slobode.

– Njih trojica ostaju u pritvoru dok sud ne donese novu odluku o prijedlogu Kantonalnog tužiteljstva za određivanje pritvora – pojasnio je Crnalić.

Slučaj, kako nam je ranije potvrdio advokat Crnalić, vode dva tužitelja Sabina Sarajlija i Igor Dubak.

Podsjećamo, njih trojica terete se za tešku nesreću koja se desila 28. januara ove godine na gradilištu ove firme na Marijin Dvoru, a u kojoj su smrtno stradali građevinski radnici Razim i Enes Halilović iz Tešnja, a teško povrijeđen Nevzet Halilović.

Karahmeta, Jahića i Hadžema Tužilaštvo KS je teretilo da su počinili teško krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine iz člana 328. stav 2. Krivičnog zakona FBiH u vezi sa krivičnim djelom nepravilno i nepropisno izvođenje građevinskih radova iz člana 326. stav 1. ovog zakona.

Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti