18.3 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Ulaganja u solarnu energiju nadmašuju sve druge izvore električne energije

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u objavljenom izveštaju o zelenim izvorima energije objavila je da će ove godine u područje solarne energije biti uloženo 500 mlrd USD, što je više nego u sve druge vrste proizvodnje električne energije zajedno.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, IEA procenjuje da su globalna ulaganja u čistu energiju koja se koristi u razne svrhe ove godine dosegla ukupno 2.000 mlrd USD, što je dvostruko više od iznosa koji se izdvaja za fosilna goriva. Ukupna sredstva za zelenu energiju i mreže povezane s njom lani su prvi put premašila ulaganja u fosilna goriva.

Tzv. čista energija povezana je sa solarnim panelima, vjetroturbinama, električnim automobilima, toplotnim pumpama, pa čak i nuklearnim elektranama.

– Ulaganja u čistu energiju postavljaju nove rekorde uprkos izazovnim uslovima, što pokazuje zamah nove globalne energetske ekonomije – istaknuo je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol prilikom objave izvještaja.

Kompanije i države širom svijeta sve više novca izdvajaju za zelenu energiju, prvenstveno u želji da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte koji nastaju korišćenjem fosilnih goriva i uzrokuju klimatske promjene.

Očekuje se da će ukupna ulaganja u obnovljive izvore i nuklearnu energiju za proizvodnju električne energije doseći 10 puta više od iznosa posvećenog energiji fosilnih goriva, sa solarnom energijom na čelu. Kina planira najviše ulaganja u ovom području.

ba.ekapija.com

Povezane vijesti

Najnovije vijesti