34.9 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

Umjesto svadbe dzenaza: Tešanj se oprostio od zlatnog momka

UMJESTO SVADBE DŽENAZA Tešanj se oprostio od zlatnog momka Ferida Galijaševića

U haremu Čarši-džamije Tešanj danas je, poslije ikindije-namaza, klanjana dženaza tragično stradalom mladoženji Feridu Galijaševiću (28) iz Tešnja, koji je u petak, 22. aprila, poginuo na magistralnom putu M-17 u Doboju.

Podsjetimo, do nesreće je došlo kada je Golf 4, kojim je upravljao stradali Galijašević, podletio pod kamion preduzeća „Trans-kop“.

Ukop je obavljen na mezarju “Šehino brdo” (Mala Đonlagićka, op.a.), gdje su brojni članovi porodice, prijatelji i komšije, shrvani od tuge, posljednji put ispratili poginulog mladića.

Posebno boli činjenica da je stradali Galijašević na dan pogibije trebao uploviti u bračne vode sa svojom izabranicom Amrom Ibrahimkadić, a da je svadbeno veselje bilo planirano za subotu u vili “Ukus”.

Umjesto na svadbu, sudbina je htjela da Galijašević ode na, kako u narodu kažu, bolji svijet.

– Vrlo mi je teško govoriti, naročito jer ga poznajem još kao dječaka od 10 godina. Bio je marljiv učenik, tih, fin… To najbolje govore njegovi rezultati tokom školovanja – rekao je Džafer ef. Alispahić, imam džemata u Kotlanicama.

Naglasio je i dvije sličnosti, iako ih, kako kaže, ima mnogo.

– Njegovo ime Ferid je arapska riječ, koja znači jedinac. Rođen je 17. aprila prije 28 godina i bila je nedjelja. Proveo je sedam dana u bolnici. Prije 28 godina, 24. aprila, donesen je u porodičnu kuću na Kotlanicama, a evo danas je 24. april gdje ispraćamo našeg Ferida sa dunjaluka na ahiret. I, opet je nedjelja – kazao je ef. Alispahić, a na licima prisutnih vidjela se neizmjerna tuga.

Fotograf i kamerman koji su trebali u subotu fotografisati i snimati njegovu svadbu, danas su snimali njegovu dženazu, vidno ožalošćeni.

Otac Muharem neutješan

Bio je sin jedinac. Njegov otac Muharem još uvijek ne može da se pomiri sa činjenicom da je izgubio, kako kaže, sve što je imao u životu.

– Ovo je takva tragedija da nemam riječi. Ja sam u životu imao sve, sada nemam ništa – jedva je, kroz uzdahe, govorio otac Muharem prilikom posjete reportera „Dnevnog avaza“ porodičnoj kući.

Otkako je saznao za vijest o gubitku sina, niti spava niti jede.

– To je sudbina od Boga, zadesila mene i može svakoga. Ako Bog da, da se on i ja vidimo ubrzo – pričao je, sa suzama u očima, ožalošćeni otac.

S vremena na vrijeme, na putu do mezarja Muharema su komšije pridržavale, da se ne sruši.

Tešanj obavijen tugom

Šok i nevjerica zatekao nas je u Tešnju, porodica i prijatelji bili su neutješni. Komšije, koje su također pogođene Feridovim preranim odlaskom, imale su isključivo riječi hvale o njemu.

– Na prste možete izbrojati momke koji su poput njega, skromne, blage i poštene. Bio je zlatno dijete, za poželjeti, Tešanj se ugledao na njega – komentarisale su komšije uz veliki žal.

Dodaju kako je cijeli grad obavijen tugom, a da Ferida oplakuju i u firmi „Trans-kop“, čiji je kamion sudjelovao u teškoj nesreći.

Dobitnik priznanja “Zlatna značka”

Nesretno stradali Galijašević bio je jedan od najboljih studenata Strojarskog fakulteta u Sarajevu, ali i jedan od najboljih magistara. O njegovom uspjehu tokom obrazovanja govori i priznanje “Zlatna značka” Univerziteta u Sarajevu, uručenom zbog odličnih rezultata tokom studija. Vremenom se opredijelio za robotiku, koja je postala njegova uža specijalnost. Iako je imao ponude za posao u Sarajevu i Njemačkoj, ostao je vjeran rodnom Tešnju, zbog čega mu je, na prijemu 2012. godine, čestitao i tadašnji općinski načelnik Fuad Šišić.

Bio si ljudina…

Danas te spomenuše kako si bio najbolji učenik, pa najbolji student. Iznad svega, bio si ljudina, u pravom smislu te riječi. Ne sumnjam da bi bio i najbolji muž, da te dragi Allah nije odlučio uzeti baš danas, kada si trebao obaviti šerijatsko vjenčanje, kada si, vjerovatno, u cijeloj zbrci obavljao posljednje pripreme za svadbu i sa nestrpljenjem iščekivao sutrašnji dan. Molim dragog Allaha da ti podari lijepi Džennet, jer vjerujem da si svojim djelima i načinom života to i zaslužio – napisao je na svom Facebook profilu njegov blizak prijatelj Sedin Hatibović, na dan tragedije.

Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti