14.2 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

UN dijeta: Zahtjeva puno odricanja i traje 90 dana, a s njom se gubi do nevjerojatnih 25 

UN dijeta godinama je jedna od najpopularnijih, i to uglavnom zahvaljujući njezinoj učinkovitosti.

Ono što je razlikuje od ostalih dijeta je sigurno to što traje punih 90 dana i što je poprilično restriktivna, ali upravo zbog njezinog trajanja, osim gubitka kilograma postiže se i trajno ubrzanje metabolizma zbog čega ne dolazi do jo-jo efekta.

Za vrijeme svih 90 dana dijeta se svodi na to da se izmjenjuju proteinski, škrobni, ugljikohidratni i voćni dan, a važno je pridržavati se tačnog rasporeda i ne miješati dane. Također, tokom svih 90 dana za doručak se jede isključivo voće, u pravilu dvije iste voćke, ili jedna banana, ili šaka suhog voća. 

Jednom mjesečno, 29. dan, provodi se dan kada se pije isključivo voda, a nakon čega se ponovno nastavlja s proteinskim danom. Svakog je dana dozvoljeno piti kavu i čaj, ali bez šećera. Sokove se preporuča izbjegavati. 

Razmak između obroka tokom proteinskog dana je barem 4 sata, tokom škrobnog i ugljikohidratnog dana barem 3 sata, a tokom voćnog dana, barem 2 sata.

Nakon 90 dana dijete, voće je potrebno jesti za doručak još 90 dana, tokom kojih bi se trebalo izgubiti još 3 kilograma, a što je pokazatelj da je došlo do trajnog ubrzanja metabolizma. Ukoliko je potrebno, dijetu se može ponoviti, ali tek nakon mjesec dana pauze. 

PROTEINSKI DAN

Ručak:

Dozvoljeno je jesti meso (oko 250 grama) – kuhano, dinstano ili pečeno, 3 kuhana ili pečena jaja, mliječne proizvode ili ribu, a važno je samo da se ne miješaju različite vrste namirnica. Ako se jede meso, ne jedu se mliječni proizvodi ili jaja. Dozvoljena je i jedna kriška integralnog kruha te salata bez ograničenja, s maksimalno jednom žličicom ulja.

Na proteinski se dan obavezno jede i jedna šalica bistre juhe, bez tjestenine, osim ako se jede mliječne proizvode kada se umjesto juhe može popiti šalica jogurta ili mlijeka.

Večera:

Jede se isto što i za ručak, ali upola manja porcija, te bez juhe i kruha. Ako se za ručak jelo meso, isto meso se jede i za večeru.

ŠKROBNI DAN

Ručak: 

Dozvoljeno je jesti mrkvu, grašak, leću, rižu i krumpir, kuhano, uz dodatak začina poput soli, vegete, papra i kuhane rajčice. Može se pojesti pun tanjur, a dozvoljena je i kriška kruha te salata.

Večera:

Jede se isto što i za ručak, ali upola manja porcija i bez kruha.

UGLJIKOHIDRATNI DAN

Ručak:

Dozvoljeno je jesti začinjenu kuhanu tjesteninu, pizzu samo s kečapom ili neki pekarski proizvod poput peciva. Dozvoljena količina je poput standardne pizze u pizzeriji.

Večera:

Dozvoljeno je pojesti dva manja komada torte, par kolača ili 3-4 kuglice sladoleda.

Obavezno se jede jedan red tamne čokolade.

VOĆNI DAN

Cijelog se dana jede voće u neograničenim količinama. 

DAN VODE

Jedan dan morate biti posebno odlučni, jer voda je jedino što smijete konzumirati, no gledajte to s pozitivne strane – vaše tijelo će se očistiti i od toksina, piše Story.hr

Povezane vijesti

Najnovije vijesti