0.3 C
Tešanj
Nedjelja, 29 Januara, 2023
spot_img

Unuk Ćazima i Ante iz BiH, Damian Bajić, osvojio prvu nagradu za kreaciju najboljeg pehara FIFA Svjetskog prvenstva!

Za vrijeme Svjetskog prvenstva u Kataru, Damianov pehar bio je izložen u Muzeju FIFA-e u Cirihu

“Dragi Damian,

Od preko 30 pristiglih trofeja, vi ste među pobjednicima takmičenja ‘Kreiraj svoj trofej’ i želimo vam čestitati!

Vaš trofej (pehar) će biti izložen u izložbenom prostoru od utorka, 6. decembra 2022. do nedjelje, 11. decembra 2022., u kojem se trofeju FIFA Svjetskog prvenstva inače dive hiljade posjetilaca.”

Kada je Merlina Bajić pred početak Mundijala u Kataru primila ovaj mail iz sjedišta FIFA-e u Cirihu, njen desetogodišnji sin Damian je skakao od sreće. Njegova mlađa sestra Dana (6)  je plakala jer je za potrebe izrade pobjedničkog pehara Damian od nje ‘oteo’ igračku. Na ideju da se prijavi na FIFA-ino takmičenje, Damian je došao u oktobru, kada je iz Švicarske otišao na raspust u Zenicu kod djeda Ćazima Gačića. To nije bilo slučajno, jer je Damian znao da je njegov djed u Švicarskoj dugo radio kao ‘majstor za sve’. Zato ga je, kaže, uzeo za ‘šegrta’ prilikom izrade pehara. “Sve ostalo je povijest”, šali se Damianov otac Dino Bajić.

O kakvom se takmičenju radi?

Kako se navodi na službenoj stranici Muzeja FIFA-e, budući da je trofej FIFA Svjetskog prvenstva izmješten u Katar za vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva, FIFA Muzej je zamolio djecu da učestvuju u takmičenju za kreiranje vlastitih trofeja. Za vrijeme Svjetskog prvenstva, pobjednički trofeji su bili izloženi u izlozima Trofeja FIFA Svjetskog prvenstva. Na takmičenju je učestvovalo ukupno 38 ekipa ili pojedinaca koji su predali pehar. Pet od ovih trofeja proglašeno je pobjednicima i bili su izloženi u FIFA muzeju po jednu sedmicu.

Pobjednici su od 8 do 12 godina. Svi pobjednički timovi će nakon Svjetskog prvenstva biti pozvani na privatni obilazak i ručak u FIFA muzeju.

Kako bi sve bilo ‘legitimno’ i bez diskriminacije, pomenućemo i drugog Damianovog djeda,  Antu Bajića, nekadašnjeg glavnog obavještajca u Komandi/Zapovjedništvu legendarne Operativne grupe “7-jug” Armije RBiH, a bio je i zapovjednik slavne 110. HVO brigade Usora, važnog saveznika bh. Armije u odbrani Tešnja i Usore. Njegova žena Nisveta je 1976. godine, u izboru vodećih jugoslovenskih revija, proglašena “Najhrabrijom Jugoslovenkom”.

Baš u skladu sa aktualnim ‘trendom’!

Piše: Hajrudin REDžOVIĆ

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,401FansLike
288FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti