20.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Upozorenje građanima! Moguće bujične poplave

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save danas, 1. jula, stiglo je obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period od 2. do 3. jula ove godine (utorak i srijeda).

Upozoravaju da je prognoziran porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Bosne, Sane, Drine i Tinje.

“Moguće su bujične i urbane poplave na slivovima rijeka Sana, Sanica i Bliha, na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča, Drinjača i Tinja.

U naredna dva dana prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

donjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne (na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od
Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča),

slivova Sane i Sanice,

slivova Drinjače i Tinje”, ističe se u saopštenju.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unsko-
sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

“Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu  s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozoravaju stanovništvo da postoji opasnost od prilaska obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, kako bi stanovništvo na vrijeme poduzelo mjere samozaštite, s ciljem smanjenja šteta od štetnog djelovanja poplava.

Informacije o aktuelnim i mjerenim vodostajima na svim hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH su dostupne na internet stranici Agencije za vodno područje rijeke Save. Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološko stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava”, upozorava se uz napomenu da se obavještenje daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može utjecati i na prognozirano hidrološko stanje.

Izvor: radiosarajevo

Povezane vijesti

Najnovije vijesti