15.1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Uprava za indirektno oporezivanje BiH okončala postupak uništenja za ukupno 2.783 vozila

Uprava za za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) okončala je postupak uništenja za ukupno 2.783 vozila, a trenutno 279 motornih vozila ispunjava uvjete za takav postupak, u skladu sa odredbama Uputstva o uništenju i ustupanju carinske robe, te je raspisan javni oglas za izbor ponuđača za njihovo uništenje, rečeno je Feni u toj upravi.

Važeća regulativa

Krajnji rok za prijavu ponuda je 19. mart, kako je regulisano u samom javnom oglasu, a uništenje i otkup korisnih otpadaka vozila se provodi komisijskom predajom vozila ovlaštenim pravnim subjektima za obavljanje usluge njihovog uništenja, te zbrinjavanja u skladu sa važećom regulativom.

– Postupanje UIO sa oduzetom robom, dakle i vozilima, određeno je u zavisnosti od konačnih sudskih odluka, ali i ispunjenosti uvjeta za puštanje u slobodan promet na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Kada su u pitanju vozila koja ne zadovoljavaju zakonske uvjete za puštanje u dalji promet na teritoriji BiH, pokreće se postupak njihovog uništenja u skladu sa odredbama Uputstva o uništenju i ustupanju carinske robe – navode iz UIO.

Oduzeta roba

Najpovoljnijom ponudom, prema navodima iz oglasa, smatrat će se ponuda u kojoj je ponuđena najviša cijena po kilogramu korisnih otpadaka i ostataka uništenja.

Iz UIO kažu da se oduzeta roba zbog povrede krivičnog i prekršajnog zakonodavstva iz propisane nadležnosti, smješta u centralno i pomoćna skladišta oduzete robe pri regionalnim centrima Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Tuzla, na kojim lokacijama se u konačnici i vrši uništavanje.

Izvor: Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti