Uskoro će na tešanjskim cestama patrolirati i presretač

Uskoro će na tešanjskim cestama patrolirati i presretač

21411
0
PODIJELI

Od 18. marta do danas na cestama Zeničko-dobojskog kantona u saobraćajnim nesrećama smrtno je stradalo sedam ljudi, što je poražavajuća činjenica.

Neprilagođena brzina, vožnja pod utjecajem alkohola i loši uvjeti na cesti glavni su uzroci ovakvih tragedija, s kojima godinama kuburi MUP ZDK.

Modernizacija patrola

Zabrinjavajući trend porasta broja nesreća potaknuo je policiju na brojne akcije, provjere i postavljanje radara. I u prošloj godini primjetan je porast broja saobraćajnih nesreća za 169 ili 3,8 posto. U skladu s tim izrečene su i mjere koje će Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK, s ministrom Nikolom Arsenićem na čelu, poduzimati u narednom periodu.

Tako će Ministarstvo poduzimati mjere na programima modernizacije i opremanja saobraćajnih patrola radarskim sistemima, alkometrima te vidnom komunikacijskom opremom za dokumentiranje odnosno prekršaja.

Jedna od mjera je rad na radarskim sistemima, odnosno poboljšanje kontrola brzine specijalnim vozilom “Pro Vida”, koje je u narodu poznato kao presretač, kojim bi pravovremeno mogla biti otkrivena divljačka vožnja.

Alkohol i pretjecanje

Semir Šut, policijski komesar, kazao je za naš list da je zabrinjavajući porast broja saobraćajnih nesreća sa smrtnom posljedicom.

– Uočen je trend porasta, a mi preduzimamo mjere u smislu pojačanog mjerenja brzine i alkotestiranja. Ali, to nije dovoljno. Što se tiče uzroka, mislim da neprilagođena vožnja u smislu pretjecanja te alkohol zauzimaju prva dva mjesta – kaže Šut.

Također, nije zanemarivo ni loše stanje naših puteva.

– Na autoputevima nemamo izraženu smrtnost. Na autoputevima ako se i vozi preko ograničenja, i kada bude nezgoda, to ne bude sa smrtnim ishodom. Plan se već počeo realizirati i odnosi se na pojačane mjere u smislu postavljanja radara za kontrolu brzine – dodaje komesar Šut.

Dnevni Avaz

NEMA KOMENTARA