18.8 C
Tešanj
Subota, 3 Juna, 2023

Uskoro je vjenčanje: Evo koliko vam novca treba za matičara, pozivnice, salu, kićenje, bidermajer, vjenčanicu, odijelo, fotografa…

Vjenčanje je jedno od najvažnijih trenutaka u životu mnogih ljudi, često praćeno velikom radosti, uzbuđenjem i slavljem, a sklapanje braka jedna je od najvažnijih životnih odluka, ipak do konačnog epiloga postoje i one slatke obaveze u vezi s pripremom vjenčanja.

I organizacije vjenčanja izgledaju drugačije nakon globalne inflacije koja je podigla cijene svega od dekoracija, fotografa do obroka u restoranima.

Rast cijena zabilježen je posvuda u Evropi što znači da svi modificiraju svoju ponudu kako bi privukli klijente, među njima su upravo i oni koji su potrebni jednom mladom paru da organizuje vlastito vjenčanje od butika icvječara, pa do fotografa i restorana. Žene su obično te koje uz konsultacije s budućim suprugom planiraju vjenčanje do najsitnijeg detalja. No zapamtite, nijedno vjenčanje nije jeftino, piše Tuzlanski.ba.

Priprema za vjenčanje može biti vrlo dugotrajan i stresan proces počev od odabira vjenčanice, odabira cvijeća, muzike i hrane za svečanu večeru. Zbog toga ćete, prije nego li uplovite u bračne vode, morati razmisliti o finansijskom stanju, jer ukoliko planirate praviti svadbeni ručak i zabavu za vaše prijatelje i porodicu, to može iziskivati velike troškove.

Za zaključenje braka bit će vam potrebni sljedeći dokumenti: izvodi iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, uvjerenje o slobodnom bračnom stanju, fotokopije ličnih karti, neovjerene, (mladenaca i svjedoka) te prijave o mjestu boravka.

Cijena sklapanja braka u Gradu Tuzla

Ukoliko namjeravate da se vjenčate u Gradu Tuzla, sklapanje braka u redovnom terminu, srijedom, petkom i subotom u toku radnog vremena košta 30 KM. Ukoliko se želite vjenčati u subotu, sklapanje braka u sali za vjenčanje košta 50 KM. Ako matičar izlazi na teren to će vas koštati 150 KM, koliko košta i sklapanje braka nedjeljom i praznicima.

Za vjenčanja ostalim radnim danima, koji se nazivaju i vanrednim vjenčanjima, u toku radnog vremena u sali za vjenčanje platit ćete 100 KM. Vjenčanja ostalim radnim danima (u sali za vjenčanja) izvan redovnog radnog vremena koštat će vas 150 KM, a ukoliko vam je potreban izlazak matičara na teren to ćete zadovoljstvo platiti 200 KM.

Pozivnice, vjenčanica, odijelo, torta…

No tu je tek početak vaših troškova. Pozivnice za vjenčanje po komadu koštaju od 0,20 do 3,00 KM. Za iznajmljivanje vjenčanice, ovisno o vašim željama i finansijskoj mogućnosti, trebat ćete izdvojiti od 200 KM do 1.700 KM, a ukoliko vjenčanicu želite sašiti, to vas zadovoljstvo može koštati i do 3.000 KM. Za šminku, frizuru, cipele i torbicu izdvojit ćete još u prosjeku oko 300 KM, ipak konačan iznos zavisi od ličnih afiniteta. Bidermajer od prirodnog cvijeća može koštati od 30 KM do 120 KM, a od vještačkog cvijeća od 30 do 75 KM. Odijela za mladoženju možete kupiti za 200 KM – 900 KM, a uz to ćete morati izdvojiti još 200 – 300 KM za košulju, kravatu i cipele. Kićenje za svatove možete nabaviti po cijeni od 0,70 – 3,00 KM po komadu.

Želite li svoj najsretniji trenutak proslaviti s porodicom i prijateljima, cijene svadbenog ručka kreću se (uz stolicu) od 50 – 100 KM. All Inclusive usluga plaća se dodatno 30 – 50 KM, ovisno o lokalu gdje planirate svoju svadbu. Cijena torte zavisi od vaših želja i broja gostiju, a jedan komad košta oko 3,00 KM.

Prvi ples uspomena koja se pamti ali i košta. Prvi ples postaje tradicija koja se veže iz godine u godinu i mladencima predstavlja jedan od najljepših dijelova vjenčanja. Međutim, prvi ples iziskuje i mnogo novca. Niski dim koji se koristi pri prvom plesu košta od 200 – 400 KM.

Ukoliko želite i visoke prskalice koje će upotpuniti doživljaj, za to zadovoljstvo morat ćete izdvojiti po 50 KM za komad od 2 do 3 metra visine. Prskalice u visini od 4 metra koštaju 10 KM više, a one traju 30 sekundi.

Ko će vam slikati svadbu?

U današnje vrijeme sigurno nema ni jedan par koji ne želi fotografije kao uspomene sa svog vjenčanja. Provjerili smo cijene fotografskih usluga, te ukoliko želite da vas fotograf prati cijeli dan (uz snimanje i slikanje) morat ćete platiti od 1500 do 4000 KM. Jeftinije varijante možete dogovoriti lično sa fotografima, uz preciznu lokaciju i broj sati koliko vam je potreban, pa se njegova dnevnica može računati od 100 – 200 KM po satu.

Fotograf Vedran Živković za Tuzlanski.ba navodi da cijene usluga ovise o onome što mladenci izaberu.

“U konačnici cijene usluga fotografisanja i snimanja jesu nešto više u odnosu na protekle godine, cijene variraju i ovise kako od potreba i afiniteta mladenaca tako i od područja na kojem će se raditi. Postoji više paketa u kojima je uključen manji ili veći broj usluga. Razgovor sa mladencima u velikoj mjeri olakšava planiranje cjelokupnog procesa.”, kaže fotograf Živković.

Svadbene dekoracije

Osim kitnje za svatove, nerijetko je potrebna i svadbena dekoracija za prostor. Ukoliko želite ukrasiti vaš mladenački stol, iznajmljivanje dekoracija u Tuzli za tu namjenu košta od 200 – 300 KM.

Da napravite jedinstvene fotografije, osim fotografa, potrebna vam je i pozadina za slikanje. U zavisnosti od vaših želja taj luksuz će vas koštati 200 – 800 KM. Svakako, ne možemo izostaviti ni dekoraciju stolova za goste, koja se kreće od 30 do 100 KM po jednom stolu.

Vjenčanja su, dakle, iznimno skupa, posebno uz prisutnu inflaciju i nizak životni standard. Ipak, ukoliko vam je ovo previše novca za izdvojiti, nekad je najbolje vjenčati se u krugu najbližih. Ta intima malih vjenčanja svakako je jača od pretrpanih. Bez obzira na to kako se organizuje, vjenčanje predstavlja veliki korak u životu i simbolizuje početak nove životne faze u kojoj dvije osobe postaju jedna cjelina i počinju zajednički graditi svoju budućnost. Sretno!

 

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

59,101FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti