13.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

Uskoro novi stacionarni radari, poznato i koje prekršaje će sankcionisati

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica je jučer najavio nabavku sistema kojim će se automatski registrovati vozila parkirana na stanicama javnog prijevoza i koja se kreću trakom namijenjenom za vozila javnog prijevoza.

Riječ je o sistemu koji će koštati više od 850.000 KM, a kojim će se, kako je rekao Katica, doprinijeti smanjenju kršenja saobraćajnih propisa.

“Sistem treba da osigura nadzor stajališta javnog prevoza, kretanje saobraćajnom trakom rezervisanom za javni prevoz, ulazak u zonu saobraćaja rezervisanog za vozila javnog prevoza, prepoznavanje registarskih tablica, kreiranje baze s registarskim tablicama vozila koja se zaustavljaju ili kreću u ovim zonama, te uvezivanje u sistem za obradu prekršaja koji se već koristi u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo”, istakao je ministar.

Iako su se pojavile informacije da će se u Sarajevu koristiti specijalizirana vozila tzv “oko sokolovo”, koji se koriste u Beogradu, Fokus saznaje da je ipak riječ o stacionarnim radarima.

Provjera registarskih tablica

Nabavka opreme za realizaciju elaborata sistema za provjeru i akviziciju registarskih tablica, opreme za proširenje “SPARTA” sistema za potrebe Uprave policije, je dugoročni projekt ukupne vrijednosti 1.560.000 KM, a čija realizacija je planirana u periodu od 2023 -2025. godine, kroz tri faze.

Za I i II fazu projekta u 2023. godini procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.081.080 KM, dok je realizacija III faze uslovljenja izgradnjom optičkog prstena Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, u okviru projekta adaptivnog upravljanja saobraćajem koji je planiran da se završi 2025.godine.

U prvoj fazi izvršiće se proširenje arhivskog prostora na serverskoj platformi. Obzirom da je nedavno vršeno proširenje radarskih i analitičkih kamera na lokacijama autoputa A1 i da je u planu proširenje novih lokacija analitičkih (ANPR) kamera, desilo se gotovo dvostruko uvećanje dnevne potrebe za obradom vozila i pohranjivanjem slika. Stoga je neophodno proširenje i nadogradnja serverskog sistema i prostora za smještaj podataka postojećeg SPARTA sistema analitičkih i radarskih kamera Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

U drugoj fazi “Proširenje analitičkih kamera na ključnim lokacijama u Kantonu Sarajevo” izvršilo bi se proširenje analitičkih kamera za prepoznavanje i akviziciju registarskih tablica s novim lokacijama u Kantonu Sarajevo, kako bi se pokrili dodatni koridori i novoizgrađeni pravci prema ulazu i izlazu iz Kantona Sarajevo, sporednim putevima ili alternativnim pravcima.

Realizacija Faze I i Faze II bi bila u tekućoj 2023. godini, u procijenjenom iznosu od 1.081.080 KM, dok je realizacija Faze III iz naprijed navedenih razloga planirana da se završi 2025. godine.

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

Najnovije vijesti