14.2 C
Tešanj
Četvrtak, 23 Maja, 2024

Uspješna godina za “MannHummel BA” iz Tešnja – Filteri za automobile uskoro idu za kompaniju “Ford”

Proizvođač filtera i komponenti za automobilsku industriju MANN+HUMMEL BA kompanija iz Tešnja godinama posluje pozitivno i svake godine ostvaruje rast proizvodnje i dobiti, čemu u prilog ide i činjenica da je kompanija poslovnu 2014. završila sa dobiti od 4,08 miliona KM.
Prošla godina završena sa rastom od osam posto.

Kako je za Oslobođenje kazao Mahmut Galijašević, direktor kompanije, od 2005. MANN+HUMMEL BA bilježi dobre poslovne rezultate i rast, koji je stagnirao jedino 2008. i 2009, odnosno u godinama koje je obilježila svjetska ekonomska kriza koja je utjecala i na ovu tešanjsku kompaniju.

Novi proizvodi

– Međutim, već od 2010. ponovo bilježimo rast, a prošle godine prodaja se povećala za osam posto, ostvarena dobit je 4,08 miliona KM, što je prilično solidno, mada mi uvijek prognoziramo veći rast. Tako da i ove godine očekujemo rast prodaje od deset posto, što će vjerujem rezultirati jednim dobrim profitom za nas, istakao je Galijašević.

Kad je riječ o proizvodima, prema njegovim riječima, kompanija se trudi da svake godine uvodi nove proizvode.

– Trudimo se da ulažemo u našu proizvodnju razvijanjem novih proizvoda, preseljenjem proizvodnje nekih proizvoda iz Njemačke u BiH, ali i uvođenjem novih proizvoda kod svojih kupaca, istakao je Galijašević.

U skladu s tim, MANN+HUMMEL BA u ovoj godini planira raditi projekt filtera zraka za prvu ugradnju u ford, koji će plasirati u idućoj godini.

“Ford je novi kupac za nas i izuzetno nam je drago da se okrećemo novim kupcima i uvodimo novitete. Naime, dosada je MANN+HUMMEL BA tradicionalno bio okrenut Volkswagenu, ali i drugim proizvođačima automobila i teretnih vozila poput Mercedesa i drugih”, kazao je Galijašević.

Kad je riječ o plasmanu proizvoda, kompanija je izvozno orijentisana.

“Procent našeg izvoza je preko 93 posto u odnosu na ukupnu prodaju, svega sedam posto prodaje završi na bosanskohercegovačkom tržištu, što je i logično jer rast prodaje koji bilježimo svake godine ne možemo da zabilježimo samo sa tržištem koje imamo u BiH, koje je malo”, naglasio je Galijašević.

On je dodao kako proizvodi ove tešanjske kompanije u većini slučajeva završavaju u EU, prije svega u Njemačkoj.

– Također, imamo kupce i u Italiji, a prošle godine smo izvozili i u Indiju, Argentinu, tako da možemo reći da naših proizvoda ima po cijelom svijetu, ali 70-80 posto izvoza je u Evropsku uniju, naglasio je Galijašević.

Kad je u pitanju nabavka materijala, pošto je riječ o specifičnim proizvodima, materijali za proizvodnju filtera se, prema njegovim riječima, uglavnom dobavljaju iz inostranstva.

Dobavljači

“Materijal je uglavnom iz inostranstva jer mi u BiH nemamo dobavljača koji bi mogli zadovoljiti ono što mi očekujemo i trebamo. Naime, mi u našim proizvodima koristimo posebne materijale i u BiH jednostavno nema kompanija koje proizvode takav materijal, ali s druge strane, mi imamo sektore gdje favorizujemo lokalne dobavljače. Tako da mi svake godine imamo sve veći broj lokalnih dobavljača kojima pomažemo da se razvijaju i da njihov sistem kvaliteta dosegne nivo koji nama odgovara”, kazao je Galijašević poručujući da finansijski rast MANN+HUMMEL BA utiče i na rast brojnih malih kompanija sa kojima sarađuju, ali i na rast lokalne zajednice.

Inače, MANN+HUMMEL BA trenutno ima 561 zaposlenog, a u planu za ovu godinu imaju da dostignu broj od 588 zaposlenika, što ovisi, prema Galijaševićevim riječima, od toga kako će se prodaja razvijati.

– Ukoliko uspijemo realizovati plan naše prodaje za 2015. kako smo planirali, onda će svakako proporcionalno tome rasti i broj radnika, istakao je Galijašević.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti