17.2 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Uspješno održana Ekološka akcija.

U subotu 07.04.2018. godine,  ribolovci, lovci, sportisti, učenici osnovnih škola i ekološki osvješteni građani iz više nevladinih organizacija uspješno realizovali još jednu ekološku aktivnost koja je usmjerena na čišćenje obala rijeke Usore, jezera Mrkotić, pristupnih puteva, dvorišta škola i drugih institucija i sađenju sadnica “katalpe”.

Organizator akcije je Sportski savez općine Tešanj sa više udruženja građana kroz projekat Sportom do zdravlja -SPORT ZA SVE koji se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD, koji finansira Evropska unija a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

„Akcija proljetnog uređenja se provodi na širem području općine Tešanj sa učešćem velikog broja aktivista i ista daje odlične rezultate na polju ekologije, u svrhu ostvarenja vizije Općina Tešanj – Sredina ekološke svijesti, čistoće i reda“ , izjavio je ovom prilikom pomoćnik načelnika općine Tešanj Hamzalija Hojkurić.

U akciji je učestvovao i načelnik općine Tešanj koji je tom prilikom izjavio: „Svojim primjerom ekološkog aktivizma učesnici akcije su djelovali edukativno na podizanju svijesti o potrebi zaštite životne sredine a naročito kod najmlađih učesnika“.

Govoreći o rezultatima akcije dovoljno je reći da je u istoj učestvovalo preko 150 učesnika, da je na obalama rijeke Usore i jezera Mrkotić zasađeno 100 sadnica “katalpe” i 20 sadnica “jasena”, da je prikupljena znatna količina raznog smeća koja je uredno prevežena do gradske deponije.

Nakon akcije upriličen je zajednički ručak i osvježenje za sve učesnike na jezeru Mrkotić koje danas ima sasvim novi izgled, očišćeno i uređeno, pripremljeno za boravak građana u prirodnom okruženju.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, finansira Evropska unija (EU), a implementira razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Povezane vijesti

Najnovije vijesti