9.5 C
Tešanj
Utorak, 23 Aprila, 2024

USR “Blinker” Kalošević: Saopštenje za javnost.

Već ranije smo pisali o uginuću riblje vrste “Šaran” u ribolovnom reviru “Jezera Mrkotić” i aktivnostima Udruženja sportskih ribolovaca „Blinker“ Kalošević-Tešanj po ovom pitanju.

Rukovodstvo ovog udruženja je proteklih dana intezivno radilo na otkrivanju uzroka te je utvrđeno da je uginuće ribe nastupilo zbog dugogodišnjeg hranjenja na postojećim hranilicama, oko kojih se rasipalo žito i doživljavalo hemijske reakcije trulenja i stvaranja bakterija u vodi.

Riba koja se hranila žitom je od uticaja bakterija zadobila infekcije, dok su plinovi od trulog žita bilii kobni za riblji organizam, te je ista usljed nadimanja uginula.

Svi primjerci uginule ribe su nakon detaljnog pregleda stručnih lica adekvatno zbrinuti, postojeće hranilice su uklonjene, izvršena je opsežna dezinfekcija mjesta na kojima je riba hranjena te dezinfekcija kompletne vodene površine “Jezera Mrkotić”.

Nakon preduzetih mjera nije više dolazilo do uginuća ove riblje vrste. Bitno je napomenuti da su se tokom ovih dešavanja, sve druge riblje vrste u jezeru ponašale normalno i nije dolazilo do uginuća niti drugih znakova ugroženosti.

Iz mjera predostrožnosti u proteklom periodu praćen je razvoj situacije i ponašanje svih vrsta ribe, te je utvrđeno da je uzrok uginuća efikasno otklonjen i da sve riblje vrste imaju prirodno ponašanje, kretanje i hranjenje.

S tim u vezi, iz Udruženja sportskih ribolovaca „Blinker“ Kalošević-Tešanj obavještavaju sve zainteresovane ribolovce da je “Jezero Mrkotić” od subote, 23.06.2018. godine, ponovo u funkciji za obavljanje sportskog ribolova.

Takođe ističu i želju da iz ovog negativnog iskustva svi vlasnici ribnjaka i jezera izvuku pouku i ne urade ponove istu grešku, te da preduprijede ovakve pojave čestim mjenjanjem položaja hranilica u ribnjacima.

Uz sportski pozdrav,

BISTRO!

Povezane vijesti

Najnovije vijesti