22.7 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Užas u BiH: Policajac omogućavao kćerki da prodaje drogu – pomogao mu i kolega?!

Osnovni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta za određivanje pritvora policijskim službenicima Igoru Ristiću (49) i Semiru Deniću (48), koji su prije dva dana uhapšeni u nastavku operativno-policijske akcije DAMA.

Umjesto pritvora koji je predložen usljed bojazni da bi uticajem na svjedoke mogli ometati krivični postupak, sud je osumnjičenima izrekao mjeru zabrane sastajanja sa svjedocima.

Ristića i Denića sumnjiči se da su tokom 2022. i 2023. godine, znajući da se A. T. i Ristićeva kćerka I. R, koja je dan ranije uhapšena u okviru iste akcije, bave neovlaštenim prometom opojnih droga, iskoristili službeni položaj kako bi im pribavili korist.

Sumnja se da su njih dvojica u više navrata zahtijevali i primili novac da ne preduzmu službene radnje otkrivanja i gonjenja osoba koje se bave neovlaštenim prometom opojnih droga, propisane Zakonom o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH. Kako se navodi u tužilačkom prijedlogu za određivanje pritvora, oni su pribavljali korist I. R. i A. T. u vidu omogućavanja nesmetane prodaje opojnih droga, osiguravanja povoljnijeg položaja u krivičnim postupcima za I. R, ali i u vidu stvaranja ubjeđenja kod konzumenata i prodavača opojnih droga da ona ima zaštitu policijskih službenika i da može ostvariti efektivnu kontrolu nad njihovim postupcima.

Podsjetimo, protiv Ristićeve kćerke I. R. i većeg broja osoba, duže vrijeme intenzivno se sprovode istražne aktivnosti koje su nastavljene 16. januara izvođenjem operativne akcije kodnog naziva DAMA i hapšenjem većeg broja osoba.

Sumnja se da je ona s ciljem sticanja finansijske koristi organizirala grupu za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga Cannabis Sativa L, Amfetamin Speed i MDMA Extasy. Tako organizirana grupa na području distrikta Brčko djelovala je od januara prošle godine do izvođenja ove akcije, neovlašteno prometujući više od dva kg marihuane, preko pet kg amfetamina i neutvrđenu količinu tableta MDMA Extasy.

I.R. je zajedno s nekoliko pripadnika ove grupe uhapšena, a na prijedlog Tužilaštva juče joj je određen pritvor od jednog mjeseca zbog sumnje da je počinila krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (iz člana 232 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). U međuvremenu, istražne aktivnosti proširene su i na Igora Ristića, njenog oca, kao i na Semira Denića, policijske službenike Policije Brčko distrikta BiH koji su zatim, prije dva dana, lišeni slobode zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 Krivičnog zakona). Pošto su sprovedeni pred tužioca i ispitani u ovoj instituciji, Tužilaštvo Distrikta je za njih, takođe, predložilo određivanje pritvora, što je Osnovni sud Brčko Distrikta odbio izrekavši im mjeru zabrane sastajanja sa svjedocima. Cijeneći da se ovom blažom mjerom ne mogu postići ciljevi uspješnog vođenja krivičnog postupka, Tužilaštvo će na ovu sudsku odluku izjaviti žalbu, piše Radio Sarajevo.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti