37.2 C
Tešanj
Petak, 12 Jula, 2024

Uzgoj i prerada gljiva sve unosniji biznis u BiH

Unatoč velikom vanjskotrgovinskom deficitu kada je riječ o uvozu hrane, postoje i primjeri gdje domaći proizvođači mogu u potpunosti podmiriti domaće potrebe. Uzgoj gljiva posljednjih godina u snažnom je zamahu. Osim proizvodnje za domaće tržište, naši proizvođači gljive uspješno izvoze i na tržište Evropske unije, kao i susjednih zemalja. Lisičarka, smrčak i vrganj uspješno se izvoze na evropsko tržište, a za ovim vrstama kontinuirano raste potražnja.

Potrebni certifikati

Zbog povećane potražnje, mnogi građani BiH uključili su se u proizvodnju gljiva. Mnoga napuštena rudarska okna pokazala su se kao odlično mjesto za uzgoj. Osim toga, širom zemlje grade se i pogoni za uzgoj, a dobar dio ljudi uključio se, kroz dopunsku djelatnost, u berbu samoniklih gljiva u prirodi.

Vlasnik kompanije Bio šamp iz mjesta Šije kod Tešnja Fahir Hasanić izjavio je za Faktor da ova firma mjesečno izveze oko 10 tona gljiva na inostrano tržište.

– Za izvoz u Hrvatsku trebao nam je certifikat Global G.A.P. Osim toga posjedujemo i HACCP, te ISO 9001:2008. Osim posjedovanja certifikata za izvoz ne postoje barijere ili neke zabrane – rekao je Hasanić.

Spomenuo je da je dogovoreno povećanje izvoza i da se u tu svrhu krenulo u investiciju “tešku” 3.000.000 KM u novi proizvodni pogon, koji bi proizvodnju trebao povećati između 60 i 70 tona godišnje.

– Sada imamo 90 zaposlenika i otvorenjem novog pogona u septembru zaposlit ćemo još oko 30 radnika. Domaće tržište preplavljeno je gljivama, pa svoju šansu vidimo u izvozu – naveo je Hasanić.

Vremenske prilike

Kako je za Faktor kazao vlasnik kompanije Heko d.o.o. Bugojno Muhamed Palačkić, plasman gljiva na inostrana tržišta najviše je uslovljen vremenskim prilikama.

– Prošla godina imala je sušu pa smo otkupili 200 tona, dok smo 2014. godine otkupili 600 tona. Od otkupa, jedan dio osušimo, drugi zamrzavamo, a treći prodajemo kao svjež proizvod. Gotovo svu proizvodnju izvozimo, a najčešće se radi o vrganju, lisičarki, smrčku – izjavio je Palačkić.

Dodao je da gljive otkupljuju u cijeloj Bosni i Hercegovini, te da je kvalitet odličan, što potvrđuje i konstantan rast potražnje na inostranim tržištima.

(K. Silajdžija/Faktor.ba)

Povezane vijesti

Najnovije vijesti