22.7 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Večer sjećanja na Omera Pobrića 18. 12. u Tešnju

Omer Pobrić rođen je u Tešnju 8. septembra 1945. godine, gdje je završio osnovnu školu i proveo svoje djetinjstvo. Srednju školu je završio na Ilidži. U Sarajevu je apsolvirao na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsjek biologija-hemija. Bio je osnivač i direktor Instituta sevdaha koji se nalazi u Mulićima kod Visokog, gdje je i živio. U svojim knjigama zabilježio je skoro 1.000 sevdalinki. Preminuo je 20. januara 2010. od srčanog udara u toku vožnje prilikom povratka iz Sarajeva u Visoko

U petak (18.12.) u Tešnju organizirat će se “Veče sjećanja na vrsnog sevdaliju rahmetli Omera Pobrića”. Organizaciju potpisuje talentirani Damir Galijašević s “Omladinskim ansamblom Tešanj”.

– Čast mi je biti dio ovog projekta. Ovo je način da se nikada ne zaboravi Velikan, kakav je bio Omer Pobrić. Njegov doprinos, za značaj i opstanka sevdalinke – kazao je Damir Galijašević.
Učesnici su Hasiba Agić, Nusreta Kobić, Esad Kovačević, Džavid Pamuković, Slobodan Lalić, Hamid Ragipović Besko, Hasna Kašmo, Azra Husarkić, Zanin Berbić, uz orkestar Damira Galijaševića!

Podsjećanja radi, Omer Pobrić rođen je u Tešnju 8. septembra 1945. godine, gdje je završio osnovnu školu i proveo svoje djetinjstvo. Srednju školu je završio na Ilidži. U Sarajevu je apsolvirao na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsjek biologija-hemija. Bio je osnivač i direktor Instituta sevdaha koji se nalazi u Mulićima kod Visokog, gdje je i živio. U svojim knjigama zabilježio je skoro 1.000 sevdalinki. Preminuo je 20. januara 2010. od srčanog udara u toku vožnje prilikom povratka iz Sarajeva u Visoko.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti