12 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Većina vozača u Tešnju ne zna da ima pravo na besplatnu uslugu pomoći na cesti

Prilikom registracije motornih vozila, građani Bosne i Hercegovine moraju izdvojiti 8 KM svake godine za službe za pomoć – informacije autoklubova (SPI). S druge strane, građani nisu obavješteni koja prava po tom osnovu ostvaruju.

Naime, auto klubovi BIHAMK u FBiH i AMS RS su udruženja građana, sa prenesenim javnim ovlaštenjima, koji pružaju građanima određene besplatne usluge.

Kada su u pitanju BIHAMK-ove javne ovlasti, to su tri bilo koje besplatne intervencije, a odnose se na popravku vozila na mjestu događaja ili premještanje vozila do najbližeg servisa, maksimalno jednom mjesečno, a tri puta godišnje.

AMSRS osigurava jednu besplatnu uslugu prijevoza vozila oštećenog u prometnoj nezgodi, te prijevoz vlasnika vozila i ostalih putnika do željene destinacije, na teritoriji Bosne i Hercegovine, jednom godišnje.

Građani u slučaju nezgode ili kvara zbog neinformiranosti često plaćaju usluge prijevoza automobila privatnim službama po visokim cijenama, a tu uslugu mogu dobiti besplatno od autoklubova. Često se dešava da i službenici MUP-ova, na mjestu uviđaja, vozačima ne znaju ili ne žele dati infomraciju o javnim uslugama autoklubova koje su vozači unaprijed platili.

Dakle, vozači u BiH prilikom registracije automobila stječu određena prava za koja nisu upoznati prilikom plaćanja, za takvo stanje odgovorno je Ministarstvo unutrnjih poslova kao i osiguravateljske kuće. Također na osnovu registracije automobila državna blagdajna se puni s velikom količinom novca. Odgovorne insitucije moraju više novca ulagati u trenutno lošu prometnu mrežu u BiH, jer opće je poznato da je prometna infrastruktura izuzetno bitna za razvoj države.

Povezane vijesti:
U Tešnju nemoguće registrovati motorno vozilo

Povezane vijesti

Najnovije vijesti