23.5 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

Veliki uspjeh: Knjige Bajruzina Hajre Planjac objavljene u Italiji i Sloveniji

Istaknuti bosanskohercegovački pisac za djecu i omladinu, akademik Bajruzin Hajro Planjac tokom mjeseca knjige, oktobra, potpisao je ugovor sa italijanskom izdavačkom kućom Ali Ribelli Edizioni oko objavljivanja romana Habetova koliba na italijanskom jeziku.

Tokom mjeseca knjige, Planjčev roman Tajne djedovog mlina – Skrivnosti dedovega mlina ugledao je svjetlo dana u Sloveniji, u prevodu Roberta Felixa Titana, u izdanju Zavoda za umetnost in kulturo Droplja-Kupšinci.

Važno je napomenuti da je sa objavljivanjem knjige u Italiji i Sloveniji, Planjac već objavljen u dvadeset jednoj državi Evrope, Amerike i Indije, te da je ponio titulu najprevođenijeg savremenog bosanskohercegovačkog pisca za djecu i omladinu.

Akademik Planjac, koga je Univerzitetska i nacionalna biblioteka Bosne i Hercegovine nominovala za nagradu Astrid Lindgren ’23.-najveću nagradu na svijetu za dječiju književnost, koju dodjeljuje švedska vlada u Štokholmu, bio je gost  75. Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu, gdje je kod kanadskog izdavača Ukiyoto Publishing predstavljeno pet romana za djecu i omladinu koje je objavila ova cijenjena kuća, te razgovarao sa budućim izdavačima svojih djela u Brazilu i Agrentini, te sa poznatim izdavačem iz Austrije, Germanicom..

– Ovo je svjetska pijaca i svako ko sebe drži ozbiljno, mora izaći na tu pijacu i ponuditi svoje znanje, robu, pamet,… jer bez toga ne znaš koliko vrijediš, rekao je za naš list akademik Planjac.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti